Неправителствената гражданска организация "Чист въздух" приветства решението на Софийския градски съд, който осъди Столична община за бездействието й срещу мръсния въздух в столицата. В рамките на една година общината трябва да реши проблема с мръсния въздух, гласи решението на СГС.

В организацията влизат "Спаси София", "Асоциация Диабет тип 2", "За Земята - Достъп до правосъдие" и "Център за независим живот", и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Адвокат Димо Господинов заяви пред журналисти, че решението на съда е правилно и справедливо, но Столична община продължава да бездейства за подобряване качеството на въздуха и ограничаване на фините прахови частици.

"Чистият въздух и здравословната околна среда не са едно благопожелание, което зависи от волята на политиците и на управленците, а право, което право, ако не бъде зачитано и спазвано, може да бъде защитено от гражданите пред съда", категоричен бе адвокатът.

Мръсен въздух задушава четири града у нас

Мръсен въздух задушава четири града у нас

Това са Русе, Варна, Горна Оряховица и Смолян

Според него Столична община като задължено лице няма правото да избира дали да се погрижи, или да предприеме мерки за защита на чистия въздух или не. Никой няма право от общината да избира дали да уважи желанието на хора да стигнат безпрепятствено до всяка една точка на града или да осигури правото на чист въздух на гражданите, посочи адвокат Димо Господинов.

От своя страна Ивайло Хлебаров от гражданската организация "За Земята" отбеляза, че съдът много ясно казва, че СО няма механизъм по който да оцени какъв е ефектът на мерките, които приема и какво въздействие имат те върху замърсяването. Не е ясно доколко това, което прави общината води до някакъв ефект и това е един много голям порок, който продължава и до днес. Ние за това обжалваме и новата програма за качество на въздуха на София - в нея има огромно количество от мерки и висок бюджет, който не е съразмерен с очаквания ефект, каза Хлебаров.

Столична община чете съдебното решение за въздуха: Не сме осъдени, а похвалени

Столична община чете съдебното решение за въздуха: Не сме осъдени, а похвалени

СГС изцяло отхвърлил твърденията, че СО е бездействала от 2017 г. насам

По думите му Столична община е могла и е била длъжна още през 2015 г. да предприеме мерки за ограничаване на мръсния въздух от транспорта и битовото отопление. До момента общината продължава да бездейства и да не предприема мерки по прилагането на закона, които биха могли да бъдат включени различни типове ограничения върху начина, по който се отопляват хората и се придвижват в града. Това е един от големите пороци на СО, които продължава и в момента. Едно от мерките е, че Столична община е могла да въведе нискоемисионна зона по отношение на транспорта и битовото отопление, каза още Хлебаров.

Той открои, че по нискоемисионната зона на транспорта едва сега СО предприема действия и дори те са на тъмно, тъй като нито една от заинтересованите страни по темата не е поканена да се включи по темата и в разработване на зоната за ниските емисии.