На столичния площад "Александър Батенберг" започна концерт в подкрепа на украинската общност, предаде БНР. В него участват български и украински изпълнители.

"София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят". Това заяви един от организаторите на концерта Васко Кръпката.

Андрей Николов от ситуационния център "Отворени врати" каза, че в момента украинската общност има нужда от организация за обучението на децата, които в България в момента са около 20 000.

"Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които пристигнаха тук. Вече има 20 000 деца! Това са предимно майки с деца. Трябва тук да направим украински училища за тези деца, за да могат да завършат образованието си, добави той.

Концертът е съпроводен от благотворителна акция за набиране на средства за преодоляване на хуманитарната криза в Украйна.

Във Враца събират помощи за украинския град Суми

Във Враца събират помощи за украинския град Суми

От днес в сградата на Младежкия център ще бъде разкрит пункт за събиране на необходимите продукти