Още двама народни представители от ДПС напускат парламентарната група на движението след изключването на Лютви Местан, съобщават Нова телевизия и БНР.

Става въпрос за бившия министър на спорта Мариана Георгиева и бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов.

С тях дотук депутатите на почетния лидер на движението Ахмед Доган намаляват с общо шестима. Така ДПС ще остане с 30 депутати. Преди труса движението имаше 36 народни представители.

 

Местан и още трима напускат парламентарната група на ДПС
Обновена

Местан и още трима напускат парламентарната група на ДПС

Мустафа Карадайъ смята, че трябва да напуснат парламента

Самата Мариана Георгиева потвърди пред „Хоризонт”, че напуска парламентарната група на ДПС.

Според нея "няма нищо по-нелепо от това Лютви Местан  да бъде обявяван за национален предател, за ислямист и прочие, характеристики, които не се покриват с безспорния му профил на убеден либерал-демократ".

Георгиева потвърди пред кореспондента на БНР в Ловеч, че ще следва Лютви Местан, защото е последният човек, който може да бъде обвиняван в антисветско поведение.

Борбата вътре в ДПС се украсява с геополитика, смята Бойко Ноев

Борбата вътре в ДПС се украсява с геополитика, смята Бойко Ноев

Илиян Василев смята, че това са последните дни на ДПС като балансьор

"Каквото и да направи, то ще е в името на онова, което превърна в емблема на своето политическо поведение - евроатлантическото развитие на България", се казва в официална позиция, разпространена от Георгиева.

Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов по времето на управлението на Пламен Орешарски също напуска групата.

Само преди три дни трима депутати заедно с екслидера Лютви Местан напуснаха парламентарната група на ДПС. Тримата са Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

Междувременно социалният министър Ивайло Калфин коментира трусовете в ДПС по bTV.

Според него ДПС търси препозициониране и промяна, за да стане по-приемлив коалиционен партньор.

Калфин е категоричен, че не трябва да се подценява често спряганото геополитическо обяснение за кризата в ДПС – че тя е отражение на външнополитическите интереси на Русия и Турция, които се месят в политическия живот у нас. По думите на Калфин тази теза е важна, но не е причина за ситуацията в ДПС.

Свалиха Местан, председателска „тройка” поема лидерството на ДПС

Свалиха Местан, председателска „тройка” поема лидерството на ДПС

Такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България, е заявил Доган

Управлението на Лютви Местан е било прието като заплаха за ДПС от управлението на партията, което е наложило и свалянето му от ръководната длъжност, добави Калфин.

Вицепремиерът призна, че ако беше на мястото на външния министър на страната – Даниел Митов, вероятно щеше да привика турския посланик Сюлейман Гьокче у нас. Според Калфин Местан трябва да обясни поведението си, както и защо прекара време в турското посолство в страната, „за да осигури сигурността си”.

По думите на вицепремиера вмешателството на други страни във вътрешната политика на една държава е недопустимо.

Ако имаме служби (за сигурност –б.ред.), те би трябвало първи да са узнали за нещата, които се говорят в медиите – има ли ислямизация у нас, изпращат ли се пари от Близкия изток. Ако тези твърдения, представени в медиите, са верни, би трябвало съответните структури да са предприели необходимите мерки”, изтъкна министърът на труда и социалната политика.