Трима депутати заедно с екслидера Лютви Местан напускат парламентарната група на ДПС. Това обявиха самите те на специална пресконференция в Момчилград. Тримата са Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед, предаде кореспондентът на БГНЕС в района. Те стават независими. 

Припомняме, на пресконференцията в Кърджали на 24 декември Местан бе придружен от депутатите Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Венцислав Каймакамов.

Хафъзов определи като недопустимо и цинично изключването на Лютви Местан от всички постове и от партията без да бъде изслушан. То означавало предателство спрямо каузата ДПС.

И осъденият на смърт има право на последна дума, обяви Местан в Момчилград
Обновена

И осъденият на смърт има право на последна дума, обяви Местан в Момчилград

Призна, че бил в турското посолство, за да организира сигурността си

От своя страна областният лидер на партията в Кърджали Бахри Юмер обяви, че ако в местната структура се получи дори минимално разминаване на позициите, мястото му няма да бъде там. Юмер се движи с групата на Местан.

Дали се ражда нов проект в българската политика все още няма яснота. Депутатите обаче били получили подкрепа от избирателите в своите райони.

С бурни възгласи на одобрение стотици жители на Момчилград посрещнаха отцепниците и изгонения лидер.

Въпрос на морал е Местан и отцепниците да напуснат парламента, убеден Карадайъ

Въпрос на морал е Местан и отцепниците да напуснат парламента, убеден Карадайъ

Те не представлявали ДПС извън парламентарната група

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, цитиран от „24 часа”, че членството в парламентарната група е воля на всеки един народен представител. Според него по-важното е, че Местан и другите трима депутати, които напускат групата на движението, са били избрани с листата на ДПС. Хората са гласували за партията.

По думите на Карадайъ, при това положение е редно всеки народен представител, който е станал депутат чрез ДПС, да напусне парламента. Рано или късно щяло да има избори и всеки можел да се яви и да стане народен представител. Дали четиримата ще напуснат Народното събрание оставало на тяхната воля, съвест и достойнство, коментира още Карадайъ.

В Момчилград официалното ръководство на ДПС е посрещнато с аплодисменти. Tримата новоизбрани съпредседатели на ДПС - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, се включиха във възпоменателния митинг в центъра на града. 

По-рано бе почетена паметта на жертвите от Възродителния процес при Тюркян чешма.