Колективен орган поема управлението на ДПС, стана ясно след заседанието на Централния съвет на партията в Боянските Сараи на Доган.

Официално властта на ДПС се поема от председателски съвет с членове настоящите депутати Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак.

Такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България
Ахмед Доган

Председателският съвет оглавява партията и парламентарната група. Властта ще бъде в техните ръце до провеждане на конгреса на движението, който по принцип е планиран за пролетта на 2016 година.

Новината обяви пред журналисти пресаташето на ДПС Велислава Кръстева след тричасовото извънредно заседание на Централния съвет на партията в Боянските Сараи.

НАТО и ЕС са българският национален интерес, отговори Местан на Доган

НАТО и ЕС са българският национален интерес, отговори Местан на Доган

Твърди, че винаги се е водил от националните интереси

Другото взето решение е освобождаването на Лютви Местан от постовете на председател на партията, председател на Централния съвет, председател на Централното оперативно бюро и на парламентарната група.

Местан е изключен и като член на партията.

Кръстева изрично подчерта, че решенията са взети единодушно от присъствалите около 80 % членове на Централния съвет на движението.

Знам какво ме чака, обяви Местан в Кърджали
Обновена

Знам какво ме чака, обяви Местан в Кърджали

С лоялни на него хора той даде брифинг

Пресаташето на партията разкри и финалните думи на днешната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а именно: „Такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България”.

Каква ще е съдбата на четиримата народни представители в движението, които днес последваха вече бившия председател Лютви Местан не е било обсъждано в Боянските Сараи.

По време на пресконференцията си в Кърджали Местан е бил придружен от депутатите Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Венцислав Каймакамов. 

Припомняме, Централният съвет на ДПС се събра на извънредно заседание в резиденцията на почетния председател Ахмед Доган. Очакваше се да бъде решена съдбата на настоящия лидер Лютви Местан, към когото Доган отправи критики преди дни.

Самият Местан по-рано даде пресконференция в Кърджали, където обяви, че заседанието на съвета е нелегитимно и не смята сам да дава оставката си. Твърди, че не е бил поканен на форума. 

Тримата съпредседатели:

Рушен Риза е роден през 1968 г. в село Николаевка. По професия е икономист. Владее английски и турски. Избран е за народен представител от Добрички район. Бил е депутат и в 41-ото и 42-ото Народно събрание. В настоящото Народно събрание е зам.-председател на Комисията по политиките за българите в чужбина. Член е на комисията по отбрана.

Мустафа Карадайъ е организационен секретар на Централното оперативно бюро на ДПС. Роден е през 1970 г. село Борино, област Смолян. По професия е икономист. Владее английски и турски. Учредител на Академичното дружество на ДПС в София и член на ДПС от месец май 1991г. Учредител на младежката организация на ДПС. Избран е за народен представител от Смолянски район. В 43-ия парламент е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Бил е народен представител и в 42-ия парламент.

Четин Казак е роден през 1972 г. в Търговище. По професия е юрист. Владее английски, френски, руски и турски. Народен представител от Габровски район. Бил е депутат в 39-то, 40-то, 41-во и 42-ро Народно събрание. В настоящия парламент е зам.-председател на Комисията по правни въпроси. Член е на Комисията по външна политика.