Като председател на ДПС и неговите централни партийни органи, както и като лидер на ПГ на ДПС, на първо място съм се ръководил от националните интереси на България. Това се посочва в изявление на Лютви Местан, цитирано от БТА.

Той подчертава, че българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия. Лютви Местан е категоричен, че не може да бъде обвинен в изправяне срещу националните интереси на България заради защитата на евроатлантизма.

По този начин Местан отговаря на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който в края на извънредното заседание на Централния съвет, на което е изключен Лютви Местан, е заявил: „Такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България”.

Свалиха Местан, председателска „тройка” поема лидерството на ДПС

Свалиха Местан, председателска „тройка” поема лидерството на ДПС

Такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България, е заявил Доган

Припомняме, че Лютви Местан е изключен като член на партията. Той е освободен от постовете на председател на партията, председател на Централния съвет, председател на Централното оперативно бюро и на парламентарната група.

Централният съвет е решил властта на ДПС да се поеме от председателски съвет с членове настоящите депутати Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак.

Местан подчертава, че се е водил и от интересите на гражданите на страната - да живеят в свободно, демократично и мултикултурно общество, да се чувстват равноправни в пъстротата и различията си и никой да не бъде отхвърлян или унижаван по етнически, верски или езиков признак.

В изявлението си Лютви Местан посочва, че декларацията на ПГ на ДПС за сваления руски самолет е най-висша проява на отстояване и защита на българския национален и евроинтеграционен интерес. 

Местан е категоричен, че негова кауза са либералната демокрация и солидарността между всички страни - членки на ЕС и НАТО - Съюзи, в чието бъдеще вярва безусловно.