Докато подготвяме празничната трапеза за Рождество Христово - Бъдни вечер, новините от партия Движение за права и свободи не спират.

"Председателят свиква Централния съвет на ДПС, но няма да се крия зад устава". Това обяви в Кърджали Лютви Местан, според когото форумът в София от 13.30 часа днес, на който той се очаква да бъде свален от ръководния пост, е нелегитимен, предаде "Родопи 24".

В сряда вечерта в 22.30 часа той се чул с Рушен Риза и имали уговорката днес в 9.30 часа да получи информация дали ще има заседание на ЦС на ДПС. Местан не бил поканен на форума. 

Готвят бързи промени в ДПС, Местан търси подкрепа от Турция?
Обновена

Готвят бързи промени в ДПС, Местан търси подкрепа от Турция?

Сред партийния елит има напрежение след речта

"Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка", отбеляза още Местан явно по повод репликата на Доган от новогодишната сбирка в Сараите, че тази декларация "била гаф".

Никой в държавата няма нужда от митове в ДПС, но държавата не може да остане неутрална, е заявил настоящият лидер на ДПС, който тези дни ще бъде в Кърджали. "Тук съм, няма да бягам, ще съм в непрекъснат контакт с медиите", цитира го БНР.

При Доган в Бояна решават съдбата на ДПС

При Доган в Бояна решават съдбата на ДПС

Заседава извънредно Централният съвет

Лютви Местан даде пресконференция в Кърджали, в клуба на областната организация на ДПС. Информацията бе разпространена от Мюзеки Ахмед, бивш общински съветник на движението.

Заедно с Местан в кърджалийския клуб бе и областният лидер на движението Бахри Юмер, неговият заместник кметът на Ардино Ресми Мурад, депутатът Шабанали Ахмед и други активисти на движението.

Междувременно "Родопи" съобщи, че кметовете от региона и народните представители Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла са отпътували за София, където се очаква Лютви Местан да бъде свален от поста председател на ДПС и изключен от ДПС.

Доган обвинява ръководството на ДПС в гафове и непремерени действия

Доган обвинява ръководството на ДПС в гафове и непремерени действия

От партията изпратиха словото на нейния почетен председател

В Кърджали Местан обяви, че е бил лоялен към партията си. "19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя". Това заяви още в Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан, зад когото застанаха 4-ма депутати, съобщи 24rodopi.com.

„Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък", каза Местан.

На журналистическия въпрос „Какъв?", Местан отговори: „Свободата, Санчо, е велико нещо!". Припомняме, днес Лютви Местан е рожденик, навършва 55 години.

Декларация за сваления руски самолет не е протурска, а е нормална за партия, която подкрепя развитието на България като евроатлантическа страна. Това каза още на пресконференцията в Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан", цитиран от БНТ.

ДПС се гаври със семейните ни традиции, беснее Радан Кънев във Facebook

ДПС се гаври със семейните ни традиции, беснее Радан Кънев във Facebook

Определя случващото се като пошъл мафиотски театър

В Кърджали Местан е заявил, че няма сам да подаде оставка. „Не съм избягал никъде. Тук съм, в България. Сега съм в моя роден град Кърджали и следващите дни ще бъда тук. Не очаквайте да избягам нанякъде, да се скрия, каквито инсинуации имаше вчера в някои медии”, казва той по повод писанията, че се крие в турското посолство.

„Вчера през деня бях в София, а вечерта при мой приятел в Пловдив, където решихме да се почерпим предварително с настъпващия ми рожден ден”, допълва той.

Относно днешното заседание на Централния съвет на ДПС, Местан уточнява, че то не отговаря на устава, защото право да го свиква има той. Местан не е бил уведомен за заседанието, попитал е дали може да присъства и до момента не му е даден отговор дали ще бъде допуснат.

„Не се чувствам обиден”, посочва още той и призова днес на Централния съвет на партията присъстващите да не позволят човешкото им достойнство да бъде потъпкано.

На въпрос ще се отиде ли към разцепване на ДПС след събитията днес и създаване на втора алтернативна партия, Местан казва: „Ще продължа да работя за идеите на ДПС”.

Близки на Лютви Местан кметове и народни представители, които са получили инструктаж в нощта на 23 срещу 24 декември от лидера си в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче, няма да бъдат допуснати в така нар. „Сараи" в столичния квартал „Бояна". Там ще се проведе извънредното заседание на Централния съвет на партията, на което Лютви Местан ще бъде свален от поста председател и ще бъде изключен от партията.

Планувано беше Централният съвет да заседава в НДК, но от съображения за сигурност, важното събиране на елита няма да се състои в „двореца" където беше направен опит за покушение на Доган, а в залата, в която почетният председател на ДПС произнесе словото с историческо значение на 17 декември. Централата на движението държи медиите в пълно неведение къде и как ще се проведе заседанието.

Според родопското издание, в нощта на 23 срещу 24 декември Местан е събрал най-верните си хора в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче в столицата, за да решат как да реагират - опит да наклонят везните в ЦС на ДПС или да обявят създаването на нова партия.

Лютви Местан ще бъде отстранен поради „трайна невъзможност на председателя да изпълнява свои правомощия". Това е записано в член 9, ал. 7 от Устава на ДПС. С най-големи шансове за временен председател е депутатът Тунджер Кърджариев, като сред фаворитите е и евродепутатката Филиз Хюсменова.

По-малко вероятно е до провеждането на 9-тата Национална конференция са бъдат избрани двама съпредседатели – Тунджер Кърджалиев за Северна България и Мустафа Карадайъ – за Южна България.