Не е взето окончателно решение дали извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена. Toва заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг в Министерски съвет.

Извънредната епидемична обстановка има два аспекта - първият е чисто медицински - за разпространението на вируса. Данните в момента показват значително намаление на разпространението на вируса. Това не е, защото ние сме направили нещо, а защото времето е по-хубаво, излиза се навън, а това е типична зимна инфекция, която лятото логически намалява. Но има едно "но" в медицинската гледна точка - заплахата от вариант, за който се предполага, че ваксината може да не е чувствителна към него. Засега не е регистриран такъв в България, но рискът е до влизането на такъв вариант и малко предпазливост не е излишна", изтъкна Кацаров.

Обмислят удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни

Обмислят удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни

Планират се и промени в правилата за влизане в страната

Другият аспект на извънредната епидемична обстановка е свързан с плащането. Много плащания на помощи за бизнеса, за пенсионери и лечебни заведения са обвързани с това дали има обявена или не извънредна епидемична обстановка. Този въпрос също ще бъде разгледан.

Той даде да се разбере, че не е епидемиолог и не е пенкилер, като не знае отговора на всички въпроси. Нека имунолозите, епидемиолозите и вирусолозите да обяснят кое и как се разпространява, призова Кацаров. Утре ще стане ясно кога учениците и студентите ще се върнат в училище и във ВУЗ.

Зелените коридори за ваксини остават
Обновена

Зелените коридори за ваксини остават

НОЩ няма да има