Служебният здравен министър Стойчо Кацаров променя плана и реда за ваксиниране. На брифинг в Министерски съвет той обясни, че поради огромния брой от починалите хора над 60-годишна възраст, от понеделник до четвъртък ще се извършва преимуществено ваксинация на хора над 60-годишна възраст и на хора с тежки хронични заболявания.

"Зелените коридори" няма да се затварят, а дори напротив - ще се разширят. В петък, събота и неделя ваксинацията ще се направи по начина, който е правена сега - за всички граждани и по реда на записване. Този режим на ваксинация е предвиден за два месеца.

Въвеждат график за ваксинация срещу COVID-19 в зависимост от възрастта

Въвеждат график за ваксинация срещу COVID-19 в зависимост от възрастта

От понеделник до четвъртък ще се ваксинират основно хора над 60 г.

"Надявам се, имаме достатъчно ваксини в момента, надявам се да успеем в рамките на тези 2 месеца да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу епидемията. Ако ние успеем да ваксинираме тази рискова група и това се оказва, че това е единственият ефективен начин да се ограничи разпространението на вируса и да се намали смъртността, това ще ни развърже ръцете, да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения", категоричен бе Кацаров.

Той призова медиите, ако е възможно, да бъдат съпричастни и да помогнат с кампанията с ваксинирането. "Нека да го направим обща тема. "Аз знам, че има хора, които имат резерви към ваксините, аз самият съм имал резерви, много противоречиви информации се чух и най-вече произтичат от това, че срокът за изпитване беше много кратък. Така или иначе има ваксинирани стотици милиони хора в целия свят, страничните реакции са изключително малко и това е единственият начин да бъде ограничена епидемията", подчерта служебният здравен министър.

151 са новите случаи на коронавирус, 4% от тестовете

151 са новите случаи на коронавирус, 4% от тестовете

151 са новите случаи, 9 починали от коронавирус за денонощие

Той се надява ваксинацията да бъде наваксана бързо, за да може хората да живеят спокойно и ситуацията да се нормализира. Не бива да превръщаме това в отпускане и илюзията, че всичко е минало и всичко е свършило. Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително и вирус, който се е изменил и не е както първоначалния, предупреди Стойчо Кацаров.

От днес влезе в сила заповед на служебния здравен министър, с която се разпорежда на РЗИ-тата да осигурят доставките на ваксини до всички лични лекари, за да не се случват лицеприятните събития и с цел да не се налага хората да губят време за това. Ще се организират мобилни групи за хора, които са неподвижни и се намират далеч, за да могат да се ваксинират по домовете си, ако желаят да бъдат имунизирани. Съдействие в целия този процес ще окажат МВР, МТСП, областните управители, здравните медиатори и кметове на общините.

Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с "Пфайзер", с който се осигуряват ваксини за 2022-2023 година за целия ЕС. От тази гледна точка въпросът е решен, ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчно количество за цялото население в следващите 2 години, увери Кацаров.

Симидчиев: Не депутатите, а правителството назначава НОЩ

Симидчиев: Не депутатите, а правителството назначава НОЩ

Има нужда от ясни критерии за промяна на мерките

Кацаров заяви, че НОЩ няма да има. Той поясни, че най-вероятно в Министерство на здравеопазването ще има кадрови промени.

"НОЩ - това хубаво име, което му беше дадено, според правилника на МС е една работна група към министъра, чиято задача е да съветва министър-председателя. Моят съвет към сегашния министър-председател е, че ако той има потребност от това, може да продължи да съществува, но от гледна точка на управлението на кризата не е необходимо да продължава да съществува НОЩ, който е бил досега", категоричен бе Кацаров.

А иначе кой ще уволнява и кой няма да уволнява служебният здравен министър, предстои да се реши. По-важното за Кацаров е да се предприемат действия по овладяване на кризата. Това, което аз мога да направя е да създадем организация, но ако хората не участват, не мога да ги спася, ако те самите не желаят, подчерта Кацаров. Той е готов веднага да коригира, ако някъде има допусната грешка в организацията.

Премиерът Борисов разпусна НОЩ

Премиерът Борисов разпусна НОЩ

Щабът е разформирован, считано от днес

Той увери, че тези, които са си запазили час ще бъдат ваксинирани. Важно е дадем приоритет на възрастните хора - там е разковничето, увери Кацаров и допълни, че едва 2% от починали са под 40-годишна възраст. Ако се ваксинират възрастните хора, където са 80% от починалите, рязко ще намалим смъртността, категоричен бе той.

Процедурата по осигуряването на маските и дезинфектантите за предсрочните парламентарни избори ще се децентрализира и доставките ще се организират от областните управители според конкретните нужди. Самата процедура няма да бъде организирана от Министерство на здравеопазването, а плащанията ще бъдат осигурени от Министерство на финансите.