Решението за разформироването на Националния оперативен щаб влезе като проблем и в пленарна зала и стана тема на трибуната на Народното събрание.

БСП посреща с тревога решението на Министерски съвет да бъде разформирован НОЩ. Това обяви Георги Михайлов от БСП. Оставането на държавата без управление на кризата буди все повече страхове сред хората. Михайлов иска здравната комисия, която ще се създаде, да проучи документите по работата на НОЩ.

Депутатите изненадани от разтурването на НОЩ

Депутатите изненадани от разтурването на НОЩ

Това е безотговорно поведение, според Александър Симидчиев

Закриването на Националния оперативен щаб в този момент е абсолютно немотивирано, защото не сме преодолели третата вълна на пандемията, заяви от своя страна и депутатът от ДПС Джевдет Чакъров. По думите му разпускането на НОЩ е безотговорен акт към настоящия момент с оглед притесненията в обществото. "Правителството в оставка трябва да изпълнява всички ангажименти, включително и по отношение на управлението на кризата, на пандемията. В такъв аспект този оперативен орган беше необходим и внасяше определена яснота", посочи Чакъров.

Според него със закриването на НОЩ се подхожда доста безотговорно, а този процес трябва да се преодолява. Третата вълна не е преодоляна, крие много сериозни рискове и към днешно време ние сме на второ място по смъртност в рамките на ЕС.

Чакъров подчерта, че здравната система полага огромни усилия в борбата с COVID-19 в страната. Необходимо е да се вземат адекватните мерки в това отношение и ние поддържаме, че трябва да има такъв оперативен орган, защото това касае здравето на всички нас, на гражданите в цялата страна и цялата ни общественост, каза още Чакъров.

И все пак брифинг ще има

И все пак брифинг ще има

Иван Маджаров настоява вакуумът да бъде запълнен

Като активно мероприятие за дестабилизация на управлението на пандемията. Тази позиция изрази Александър Симидчиев от ДБ в декларация. Кое наложи това, какво мерки се налагат сега, недоумява той. Не се разбра кой и с какви мотиви разпореди разформироваме на щаба, подчерта народният представител.

Освен това от ДБ смятат, че е необичайно премиерът да излезе в отпуск точно днес, когато го викат в парламента. Закриването на НОЩ било решение в стил след мен и потоп, според доктор Симидчиев. По думите му това застрашава живота и здравето на хората и техните близки. Губи се нотката на хуманност, категоричен бе той. Политическите решения днес ще имат ефекти днес и след време, прогнозира Симидчиев.

И Мая Манолова изрази възмущението си от закриването на НОЩ от парламентарната трибуна. Българските граждани искат да знаят защо България стана шампион по смъртност, изтъкна тя. НОЩ може и да е освободен от работа, но не и от отговорност ,по думите й. Тя поиска изслушване по темата на премиера Бойко Борисов. Хората се интересуват от управлението на кризата, по мнението й. Този въпрос интересуват повече хора от препирните за оставката на Борисов, посочи Мая Манолова.

Депутатите изненадани от разтурването на НОЩ

Депутатите изненадани от разтурването на НОЩ

Това е безотговорно поведение, според Александър Симидчиев

Даниела Дариткова от ГЕРБ настоя за спазване на мерките в НС. Отговорността да се гарантира спазване на противоепидемичните мерки в пленарна зала е на председателя на Народното събрание, настоя Дариткова.

В Народното събрание се допускат хора без маски, посочи Дариткова и призова народните представители да носят маски си. Моля ви за ред в залата във връзка с противоепидемичните мерки, настоя Дариткова.