"Новото правителство ще реши как да управлява този проблем. Предлагам на заседанието тази сряда да обсъдим малките промени в закона за здравето могат ли да подобрят дейността на бъдещи правителства." Това каза пред БНТ депутатът и председател на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев.

Не е работа на здравната комисия в парламента да назначава Национален оперативен щаб, обясни Симидчиев във връзка с думите на премиерът в оставка Бойко Борисов комисията да си назначава нови хора. Оперативен щаб е в отговорностите на правителството. Припомняме, че заедно с оставката на правителството Бойко Борисов издаде и заповед, с която разпуска НОЩ. Недоволството от това наложи здравният министър Костадин Ангелов да обясни, че поема отговорността за следенето на епидемията, но също поиска парламентът да излъчи нови представители.

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Закриването на Националния оперативен щаб е абсолютно безотговорно

Хората чакат да чуят какво ще се направи, а не защо ще се направи. Сега имаме намаляване на общите бройки, но е трудно да се предвиди дали тази тенденция ще се задържи. Трябват ясни критерии как ще се прави едно или друго нещо.  

"Имаме много различни действия, които не са строго координирани. Често това което се прави, се прави на базата на недостатъчни критерии. Аз съм решил да направим законодателна инициатива, за обявяване на извънредна епидемична обстановка да има ясен критерий за определени последици. Когато имаме ясен критерий, например мерки при 1000 заразени, хората самите ще съдействат по различни начини", каза още той.

"Недостатъчно добре е комуникирано на какви критерии се случва нещо", добави шефът на здравната комисия.

"Този щаб работеше, имаше забележки към работата, но съдействаше на министъра да взима ефективно решения. Докато не изградим нова такава структура, не бива да спираме действията", каза Симидчиев.

Щаб трябва да има, само цифри не стигат, уверена Радка Аргирова

Щаб трябва да има, само цифри не стигат, уверена Радка Аргирова

Нова вълна по Великден очаква вирусологът

По темата за ваксинацията Симидчвие посочи, че тревожещото е, че се ваксинират млади хора, а покритието в социалните домове и възрастните хора е ниско.

Иначе Симидчиев посочи, че няма здравеопазна система, която да не работи в недостиг на средства и кадри. Това се отнася и за българската и точно затова трябва да се насочат изключително целенасочено средствата. В момента се работи реактивно, а това трябва да се обърне в проактивно с акцент на профилактиката и електронизацията. Тогава и парите ще стигат за много повече.

400 новозаразени, в 5 области няма установени

400 новозаразени, в 5 области няма установени

746 са в реанимация