"Нашата страна по принцип не е от най-богатите и парите, които се инвестират в здравеопазване, трябва да се инвестират там, където те могат да свършат най-много работа. Обикновено това е в ранните фази на болести, когато тя се лекува най-лесно. Затова и акцентът в работата на Александър Симидчиев, депутат от ДБ и новоизбран председател на здравната комисия, ще бъде промяна в посока на превенцията и профилактиката.

"Има динамика и развитие, но трябва много по-систематично да вървим към най-добрите примери, които можем да намерим в световен мащаб", посочи д-р Симидчиев. На второ място, задължително трябва да можем да работим с данни, което значи, че трябва да събираме, обработваме и взимаме решения на базите на много данни.

Тодор Кантарджиев: Много се говори за COVID-19, a има и други болести

Тодор Кантарджиев: Много се говори за COVID-19, a има и други болести

Ваксинационният сертификат съдържа много малко данни

"За да може това да се случва систематично, както в целия свят, трябва да имаме електронно здравеопазване", посочи убедено председателят на здравна комисия в 45-ото Народно събрание.

Според него от години в здравеопазването нищо не се случва, системата е в застой, а има хора, извън системата, които не искат нещо да се случва. Нещата, които трябва да се направят са свързани със законодателството и законовата рамка в здравеопазването. Разбира се, има и неща, които трябва да се направят стратегически, защото вече от 30 години се опитваме да променяме здравеопазването, а то като че ли седи на едно и също място.

Той изрази надеждата в комисията да бъде постигнат консенсус по важните въпроси.

"Чувствам огромна отговорност", каза Симидчиев и благодари за голямото мнозинство, с което е избран като председател на комисията.

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Закриването на Националния оперативен щаб е абсолютно безотговорно

Има и неща, които трябва да се направят спешно. Тук Симидчиев разкритикува разформироването на НОЩ като безотговорно действие, тъй като продължаваме да търпим и да сме под опасност от епидемията. НОЩ би трябвало да действа като правителството и въпреки оставката да продължи своите функции. Конституцията предвижда да няма вакуум в управлението, а НОЩ е имал координираща роля. В държавата трябва да има единоначалие и ясни правила, които трябва да се спазват. В криза това е особено необходимо, затова и Симидчиев не е критикувал открито дори и това, което и забелязал като грешки в действията на оперативния щаб.

Ще има нов Национален оперативен щаб, категоричен е Александър Симидчиев, тъй като е нужно някой да поеме координиращата роля и да носи отговорност, включително и за баланса на здравни, икономически и образователни мерки.

"Ще има винаги някой, който да седи на кормилото на държавата и той ще поеме отговорността", посочи депутатът и допълни: Ключово важно е да правим това, което се доказа, че работи в световен мащаб.

Над 15 000 са починали от COVID-19 у нас

Над 15 000 са починали от COVID-19 у нас

801 пациенти са в реанимация

При над 2000 среднодневно новозаразени и над 120 починали също на среднодневна база, пандемията изобщо не е овладяна. Ваксините са единственият начин за устойчиво решение на проблема, мерките са неустойчивото решение. Трябва да се поучим от Израел.

Според Симидчиев обаче трябва да има промяна във ваксинационния план, тъй като трябва да се ваксинират приоритетно възрастните хора, за да се намали смъртността, както и тези, които разпространяват заразата, за да се намалят новите случаи.

Агенцията по лекарствата е на поста си и без НОЩ

Агенцията по лекарствата е на поста си и без НОЩ

На този етап няма индикация за спирането на ваксинацията с "Астра Зенека"