България е на десето място по показателя починали лица с потвърден COVID-19, а не е на челните места в черната статистика на заболяването.

От Министерство на здравеопазването опровергават публикуваната по-рано информация и прави уточнения:

Според изнесените по-рано данни от анализа на университета "Джонс Хопкинс" България е на десето място по показателя починали лица с потвърден COVID-19 на 100 000 души население. Преди страната ни се нареждат Сан Марино, Чехия, Белгия, Черна гора, Словения, Великобритания, Унгария, Босна и Херцеговина и Италия.

Снимка 524132

Източник: news.bg

Страната ни се нарежда на 14-то място - с 4% смъртност при потвърдените случаи на COVID-19.

Припомняме, че само през вчерашния ден са регистрирани 4467 нови носители на коронавирусна инфекция по данните от единния информационен портал.

Твърдо вече две седмици страната ни държи 20 и над 20% положителни проби от направените тестове. През изминалия ден статистиката откроява 23%.

Отделно на това през март месец мълниеносно минахме психологическата граница от над 10 000 починали от COVID-19, както и бързо прехвърлихме 12 000.

Рекордните 8 689 души се намират за лечение в болница.

От началото на седмицата в сила е втори локдаун, на първо време със срок от десет дни, но още веднага след налагането му здравните власти започнаха да предупреждават за евентуално удължаване. Така вторият локдаун би обхванал и изборния ден 4 април.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 40.9%

Не, безсмислено е 27.9%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%