Справяме се и с третата вълна на коронавируса, което значи, че взетите мерки са навременни, пълноценни и дадоха резултат. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерски съвет по повод епидемиологичната обстановка и ситуацията с коронавируса у нас.

Той е категоричен, че здравната система е издържала въпреки чувствителния натиск, но за голямо съжаление продължават да се губят човешки животи.

Ангелов представи данните: 14 708 проби за деня, 2186 са новите случаи, което е 14.9% от новите тестове, 261 са в болница, със средна възраст 54 г., 71 лица са под 19 г., 9523 в болници, като тенденцията за намаляване е трайна. 811 в интензивни отделения. 108 са починалите, 300 излекувани, 62 нови случаи на лекари и персонал. "Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети намаляване на броя на хората в болници", добави министърът.

Удължаване на епидемиологичната обстановка с месец, края на юни "много минимални мерки"

Удължаване на епидемиологичната обстановка с месец, края на юни "много минимални мерки"

В страната са употребени всички ваксини, проучва се и нова терапия за лечение с венозна инфузия

"Обърнахме тенденцията за излекувани-потвърдени, като за последната седмица първите са 18 413, а потвърдените 15385 - с над 3000 души повече са излекуваните. По отношение на леглата в болници има намаляване на заетостта, както за неусложнени и усложнени - 67% е заетостта в двата случая.

От своя страна националният епидемиолог доц. Ангел Кунчев анализира 14- дневната заболеваемост, като очакванията му са следващата седмица тя да падне под 500. Така страната ни си отрежда 11-о място в ЕС и 4-о място на Балканския полуостров. По отношение на 14- дневната смъртност сме на 2-о място след Унгария в ЕС и на 2-о на Балканите след Северна Македония.

Вътре в страната - разликите между отделните области не са толкова драстични, с най-висока заболеваемост са София, Варна, Русе, Перник, София област, Бургас. Най ниска - във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик, Габрово. От епидемиологичната крива се вижда оформящият се спад, който продължава трета седмица, и ако върви с еднакъв темп и ако се запази, вървим към приключване на трета вълна", добави Кунчев.

И все пак брифинг ще има

И все пак брифинг ще има

Иван Маджаров настоява вакуумът да бъде запълнен

При 14-дневна смъртност не се вижда изкривяване на линията, смъртността следва заболяваемостта с темп от седмица - две по-късно. Вчера от международни проучвания става ясно, че при тази вълна има удвояване на броя на критичните случаи - заболелите са по-малко, по-млади, по-тежко е заболяването и по-висока смъртността, докладва още инспекторът.

Той цитира данни и от Европейския център по контрол на заболяванията в Стокхолм, като в момента огънят е в Полша, Унгария, Швеция, Нидерландия и Франция, като в ЕС има леко понижаване на случаите.

"Много е интересен примерът - Португалия, където от най-висока заболеваемост, сега страната е с твърде добри показатели, лошият пример е Швеция - при която разликата със съседните страни започва да става огромна.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че има нови мутации на коронавируса.

2185 новозаразени и 3393 излекувани от коронавирус

2185 новозаразени и 3393 излекувани от коронавирус

Отново над 100 починали за денонощие

Той ги раздели на два вида - на притеснителни, квалификация на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм, като такива са бразилският, южноафриканският, нигерийският, те са с малко разпространение, но британският ни е залял и е вече 99% в нашата страна.

Втората група - новопоявили се, но са процес на изследване - това са френският вариант, румънски и чешки, съобщени обаче все още неофициално.

Българските здравни власти първоначално се притеснили от румънския вариант на коронавируса, тъй като можело да е генетично изменен, за да не му действат ваксините, но се оказало, че такова нещо няма.

Но пък Кантарджиев посочи данни от град в Северна България при две жени над 60 г. с британския вариант, при които се видяла мутация и е направен модел на промяната на протеина. Затова този вариант е под наблюдение и в тази област се изследват всички случаи в НЦЗПБ. Очакванията обаче са да не се търси нова ваксина и нов генетичен метод.

Наличните щамове в света в момента - ваксините им действат, но по-слабо отколкото при предишните варианти, категоричен е експертът.

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Призова: Здравеопазването не може да бъде боксова круша за новопоявили се политици