Здравният министър Костадин Ангелов съобщи количествата ваксини, които ще има у нас за следващите месеци - април 324 090 дози, като ще могат да се правят по 20 000 дози на ден от Пфайзер, 26 април - голяма доставка от ваксината на Пфайзер - 138 060, през май - общо 1.505 млн. дози, което позволява по 50 000 дози на ден от Пфайзер при създаване на добра организация, през юни - 1.645 млн. дози, което прави по 55 000 дози на ден.

Той даде три сценария за добиване на колективен имунитет - първият е оптимистичен - в края на месец юни, оптимистичен - в края на месец юли, песимистичен - август. "Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес и от кампанията, която ще провеждат колегите", каза още Ангелов.

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Призова: Здравеопазването не може да бъде боксова круша за новопоявили се политици

"Ако в България успеем да постигнем 65-70% ваксинирани с Пфазейр и Модерна, ние ще можем да ваксинираме до края на юни около 2.5 млн. българи, заедно с преболедувалите 3 млн. Тогава можем да си позволим липса на мерки или много минимални, които максимално малко да влияят върху психиката на хората", добави той. Това се надява това да се случи и в Европа до края на лятото.

А за България - очакванията са следващата седмица да няма нито една област, оцветена в червено.

Костадин Ангелов отговори на въпрос какво се случва с епидемиологичната обстановка, която изтича на 26 април - мнението му е, че тя трябва да бъде удължена с един месец, но "това решение трябва да се вземе от новото правителство".

Депутатите изненадани от разтурването на НОЩ

Депутатите изненадани от разтурването на НОЩ

Това е безотговорно поведение, според Александър Симидчиев

Шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов уточни, че общо 620 375 души са ваксинирани у нас, с втора доза - 123 381, само вчера 15 000. С Астра зенека са ваксинирани 240 000, с Пфайзер - 307 000, с Модерна - 71 000 дози.

По отношение на отделните сектори от обществото - възрастни над 65 г. - 116 665, служителите на държавата - 70 000 души, учители - 43 000, лицата, медици и зъболекари - около 60 000.

Вървим към приключване на третата вълна на коронавируса
Обновена

Вървим към приключване на третата вълна на коронавируса

МЗ ще отговаря за контрола върху епидемията

Основно ваксините са поставени в болници - около 284 000, останалите - при личните лекари. Всички ваксини са използвани веднага и са запазени дози за втора игла, отчете още Гигов.

Богдан Кирилов, директор на ИАЛ добави, че за оксфордската ваксина и тази на Янсен се извършват допълнителни анализи заради съобщенията за много редки случаи на необичайни тромбози и нисък брой на тромбоцити.

"Очакваме следващата седмица около четвъртък ЕМА да излезе със становище за "Янсен", съобщи Кирилов.

Той обяви нова терапия, която се изучава за лечение на коронавируса, особено за новите варианти, като след средата на годината всички производители на ваксини са задължени да извършват допълнителни проучвания, за да може да се адаптира наличната ваксина към новите варианти.

Извършва се оценка на данните на моноклонални антитела, те ще са терапевтична възможност в следващите месеци, като клиничните изпитвания показват подобряване на данните за намаляване на смъртност и хоспитализации, като те се свързват с шиповия протеин и не му позволяват да влезе в клетката. Тази терапия може да се прилага в начален етап, тя представлява венозна инфузия, като е важно да се дефинират рисковите пациенти.

И все пак брифинг ще има

И все пак брифинг ще има

Иван Маджаров настоява вакуумът да бъде запълнен

А Костадин Ангелов добави, че България е заявила интерес и при одобряването й ще бъде осигурена в страната. Ангелов добави, че в понеделник ще има още информация за втората доза на АстраЗенека, като отново наблегна, че тя е приета на експертно ниво. Той е категоричен, че данни за починали разболели се българи при втора доза в страната няма.