Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов се надява да няма негативно отражение от разпускането на Националния оперативен щаб. В сутрешния блок на БиТиВи той увери, че всички експерти, които участват в двата щаба - за лекарствата и за COVID-19, са ангажирани. Вярвам, че всеки от нас като професионалист ще дава максимума, каза Кирилов и допълни, че ИАЛ продължава активната комуникация с европейските институции.

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Закриването на Националния оперативен щаб е абсолютно безотговорно

По отношение на ваксината на "Астра Зенека" и съмненията за тромбози, Кирилов увери, че на този етап няма индикация за спирането на ваксинацията.

По думите му съотношението полза - риск е положително, но се очаква становището на ЕМА след допълнителния анализ по данните за безопасност. В края на следващата седмица се очаква това становище.

Една от основните хипотези е ваксината дали да се прилага на възрастни хора над 55-годишна възраст, но все още няма категорична препоръка. В Германия например обмисляли втората доза да бъде от РНК ваксина.

Експерти мислят какво да се прави с ваксините на "Астра Зенека"

Експерти мислят какво да се прави с ваксините на "Астра Зенека"

Португалското председателство предлага да не се прилага на хора под 60 години

Единствено към Оксфордската ваксина има намаление на интереса - около 500 - 600 ваксинирани средно, но изключително положителни са допълнителните количества ваксини, които успя да договори с "Пфайзер". С количествата, които ще бъдат доставени до юни месец ще могат да бъдат ваксинирани 2.5 млн. от населението, очаква Кирилов.

Богдан Кирилов обясни, че е водеща кратката характеристика на ваксината, както и на всеки лекарствен продукт, който се базира на клиничните проучвания. Все още е много рано по категоричен начин да се каже какво ще се случи. Това, което знаем е, че втората доза може да се поставя до три месеца, уточни Кирилов. Важно е да бъдат анализирани всички налични данни за такъв тип комбинация, за да може да бъде направена най-добрата преценка.

Над 15 000 са починали от COVID-19 у нас

Над 15 000 са починали от COVID-19 у нас

801 пациенти са в реанимация

Заплащането на ваксините става след получаването им и в зависимост от развитието на ситуацията, ЕК може да предприеме действия в различна посока. Данните показват, че ваксината на "Астра Зенека" може да бъде прилага, но има възможности за препродажба и дарение, посочи Кирилов.

Той отчете, че има държави, при които не е стартирала ваксинационната кампания. Наблюдавани са 6 тромбози, свързани с ниски нива на тромбицитите от ваксината на "Янсен". За това ще бъде извършен допълнителен анализ преди да стартира ваксинационният процес в ЕС с тази ваксина. Очаква се становище в четвъртък. На този етап няма основание за притеснение, но ЕК иска да извърши анализ, за да може хората да бъдат спокойни, увери Кирилов.

Той подчерта, че всеки лекарствен продукт може да предизвика странична реакция. Европейската агенция извършва постоянен анализ на всички лекарствени продукти, ежедневно се извършва оценка на безопасността, увери Кирилов.

В голяма част съобщенията, които се получават, са за нежелани реакции, описани в кратката характеристика. При РНК ваксините се наблюдават след втората доза, а при векторните ваксини са по-често след първата доза.

Александър Симидчиев: Нов НОЩ ще има

Александър Симидчиев: Нов НОЩ ще има

Има хора извън здравната система, които искат тя да е в застой