Убеден съм, че до май месец ще има над 3 милиона ваксинирани у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на посещение в асеновградското село Тополово. Заедно с него са спортният министър Красен Кралев и здравният проф. Костадин Ангелов.

По негови думи се очаква дотогава да имаме колективен имунитет.

Министър-председателят съобщи, че благодарение на ЕС и твърдата реакция на страната ни до средата на юни ще получим 2 700 000 ваксини от "Пфайзер".

Всичко е договорено, да не дойде после някой да си приписва заслугите, пошегува се той и призова хората да са спокойни, защото имунизацията ще върви с пълна сила.

Какви ваксини ще има в България - въпросът е регулаторен и политически

Какви ваксини ще има в България - въпросът е регулаторен и политически

ИАЛ: Решенията на другите държави за "Астра Зенека" не са мотивирани

Борисов посочи и че от ваксините на "Джонсън и Джонсън" имаме договорени 2 млн. дози, които пристигат другата седмица. Той обаче напомни, че и за тях започвали да се говорят неприятни работи.

С една дума търговската война се води със страшна сила, а и цените се вдигат със старшна сила, обобщи ситуацията той и даде пример с ваксините на "Пфайзер", които от първоначална цена 12 евро са поскъпнали на 15,5 евро. Сега договорите с ЕС се подписват за 900 млн. ваксини, но вече на цена 19,5 евро - т.е. близо 18 млрд. евро минимум ще струва мащабната поръчка.

В новите бюджети финансистите ще трябва да залагат много по-големи буфери за ваксини, предупреди премиерът.

Вече никой не може да каже, че няма ваксини, доволен Борисов

Вече никой не може да каже, че няма ваксини, доволен Борисов

Докато се състави другото правителство, да си гледаме ангажиментите, изтъкна премиерът

В село Тополово премиерът провери строителството на многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол, за която от правителството са отпуснати над 800 000 лева. Спортното съоръжение ще бъде използвано и като физкултурен салон на ОУ "Отец Паисий". Министърът на младежта и спорта изтъкна, че това е едно от съоръженията, изграждащи се с отпуснатите 25 млн. лв. от правителството за изграждане на физкултурни салони. 

Премиерът пое ангажимент обектът да бъде изграден по молба на волейболния клуб на Тополово, с чиито представители Борисов се срещна по време на посещението му в Асеновград през февруари миналата година. Очаква се залата да бъде завършена до два месеца.

По-късно през деня премиерът посети Мулдавския манастир "Света Петка Мулдавска", където обяви, че са отпуснати 3 млн. лева за ремонтни дейности. Той посочи, че в момента се изгражда пътят до манастира, както и водопровод, който да осигури нормалното водоснабдяване на целия комплекс. 

В рамките на посещението в манастира министърът на здравеопазването заяви, че се обмисля разхлабването на още от противоепидемичните мерки предвид спада в заболеваемостта. Според премиера  е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите.

Борисов инспектира и строежа на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, за койта са отпуснати 25 млн. лв.