Не се препоръчва преди ваксина срещу коронавирус да се взема каквото и да е лекарство, нито да се правят изследвания. Това заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред бТВ, като обясни, че такава информация е проучена от ЕМА след извършени изследвания.

Големият казус с ваксината на "Астра Зенека" е дали тя предизвиква редки тромбози, анализира д-р Мария Попова.

"Само преди месец дискутирахме риск от тромбози и хората с безпокойство следяха информацията. Заключението на комитета на ЕМА тогава беше, че такава връзка се отхвърля, че тромбозите не са сред страничните реакции, а един от най-големите рискове се носят от самото заболяване. Остана малка област на съмнение за рядко срещано състояние с тромбоцития и кървене, които са две противоположни състояние на имунната система. По тази причина комитетът на ЕМА продължи своето проучване не просто на базата на данните, а огромен комитет от 25 експерти потвърди, че не е задължително да има връзка между тези два процеса и препоръча мерки за повишено внимание при поставяне на ваксината", обясни подробно д-р Попова от ИАЛ.

Различните държави обаче действат по различен начин спрямо "Астра Зенека". На този въпрос Богдан Кирилов добави, че държавите могат да вземат самостоятелно решение, но в България няма регистрирани такива случаи и зависи от ваксинационните кампании спрямо възрастовите групи. Именно затова нашите здравни власти са представили информацията от ЕМА и на база на личните данни се е взело решение да се съобразим и да се прилага ваксината при възрастова група на жени под 60 г.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Имало 62 нежелани реакции при 25 млн. поставени ваксини в ЕС

Мария Попова пък обясни, че щабът е взел решения върху становищата на ЕМА. "Ние не смятаме, че решенията на другите държави са мотивирани", категорична е тя. Богдан Кирилов се спря на възрастта 60 г., която по думите му е "въведена поради по-голяма експозиция - с по-голяма честота е прилагана ваксината в тази възраст и се очаква да има по-висока честота на нежеланите реакции, затова се вземат превантивни мерки". Той препоръча при лекарите и при лицата, на които ще бъде поставяна ваксината, лицето да съобщи и да каже, че има реакции при първа доза или че има такива проблеми. "Има над милион ваксинирани лица с втора доза без лекарствена реакция, но няма статистика за починали у нас пациенти, ваксинирани с една или две дози.

Има информация за разболели се от коронавирус, ваксинирани с една доза, няма информация за случай, който да е завършил фатално, казаха още експертите и дадоха пример, че във Великобритания са ваксинирани половин милион души без реакции. На въпрос  трябва ли да се слага втора доза Мария Попова обясни, че в България са ваксинирани около 150 с втора доза на "Астра Зенека", от които няма съобщения и призова, ако имат пациентите реакции, да ги съобщават. Все още нямало проучвания дали втората доза може да е с различна ваксина.

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Случаите на съсиреци обаче са изключително редки

"След първа доза общо от всички ваксини има данни за около 1000 странични реакции на ваксинирани с "Астра Зенека", от втора доза няма съобщения, което означава, че организмът е приел добре ваксината", каза докторът.

Богдан Кирилов обясни, че смяната на името на "Астра Зенека" е заради всички тези събития, свързани със забавянето на доставките, които са довели до недоверие в хората. Продължавало обаче да има желаещи да бъдат ваксинирани - само вчера са имунизирани 1200 души.

На въпрос какви други ваксини очаква страната ни и защо други страни, като например Германия, вече преговарят извън рамките на ЕС за ваксината "Спутник", Кирилов обясни, че в България се прилагат ваксини, които ЕМА е препоръчала и съобщи, че на 15-16 април пристигат първите 14 400 дози на ваксината на "Янсен".

Въпросът за закупуване на друг вид ваксини, извън одобрените от ЕМА, е регулаторен и политически, призна той.

У нас не са докладвани специфичните състояния за тромбоза след ваксина "Астра Зенека"

У нас не са докладвани специфичните състояния за тромбоза след ваксина "Астра Зенека"

Да се наблюдават ваксинираните и да съобщават на лекар