Хората с коронавирус са много по-застрашени от мозъчни тромбози в сравнение с тези, които са ваксинирани, разкриват учени, пише "Гардиън".

По-рано британският регулатор и Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че има все повече доказателства за връзка между ваксината на AstraZeneca и редки тромбози в комбинация с ниски тромбоцити. Подобни съмнения има и за ваксината на Johnson &Johnson. Някои от тези редки случаи предизвикват церебрална венозна синусова тромбоза (CVST).

Сега изследователи от Оксфордския университет, които не са участвали в изпитания на ваксините, публикуваха резултатите от анализ на данни на 81 милиона души, предимно в САЩ. Авторите на проучването акцентират, че CVST се среща около 8-10 пъти по-често сред хора, които са се заразили с коронавирус в сравнение с тези, които са ваксинирани срещу коронавируса.

Преглеждайки случаите на мозъчни тромбози сред 513 284 души, които са диагнозирани с коронавирус, екипът е установил 39 случая на CVST на 1 милион пациенти за две седмици след диагнозиране с COVID-19, като 30% от случаите са при хора на възраст под 30 г.

За сравнение са регистрирани само 4 случая на 1 милион сред 489 871 души, които са получили от ваксината на Moderna и Pfizer/BioNTech в рамките на две седмици след ваксинацията. Екипът също е проверил последните данни на ЕМА, които показват, че има около 5 случая на CVST на 1 милион души, които са получили от ваксината на AstraZeneca.

Екипът обаче подчертава, че сравненията трябва да се приемат предпазливо, не само заради това, че в момента ваксини са предлагани на определени възрастови групи, а също анализът не сравнява пациентите по възрастова или друга демография. Също е важно да се подчертае, че CVST може да се случи естествено в неваксинираното население, но броят на такива случаи е трудно да се установи.

Също си струва да се отбележи, че новият анализ не е подлаган на рецензия и конкретно не е проучван синдромът, който е свързан с определени ваксини срещу коронавируса, тъй като екипът няма информация дали случаите на CVST са свързани с ниски тромбоцити. Но авторите на проучването подчертават, че резултатите показват рисковете от заразяване с коронавирус.