Един американец е починал от тромбоза след приемане на ваксината на Johnson & Johnson, докато друг е в критично състояние, потвърдиха от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, предадоха АФП и "Ройтерс".

Общо 6 души на възраст между 18 и 48 г. са развили рядкото състояние церебрална венозна тромбоза с ниски тромбоцити между 6-ия и 13-ия ден след поставянето на ваксината.

"Един фатален случай и един пациент е в критично състояние", обяви Питър Маркс от агенцията.

По-рано днес бе съобщено, че САЩ временно спират прилагането на ваксината. По-късно от Johnson & Johnson съобщиха, че спират доставките на ваксината си за Европа.

Имунолози подчертаха, че рисковете от ваксината изглежда са изключително малки. Според експертите ваксината остава ценен инструмент срещу рисковете от заразяване с коронавирус. Но те признават необходимостта здравните власти да действат предпазливо, за да открият най-добрите начини за намаляване на всеки риск.

Изпълняващият длъжността специален пълномощник на Агенцията за контрол на храните и лекарствата Джанет Уудкок заяви, че се очаква спиране прилагането на ваксината да е за няколко дни. Целта е да се предостави информация на медиците, така че да могат да диагнозират, лекуват и съобщават за случаи на тромбоза.

Питър Маркс от регулатора поясни, че част от причината за временното спиране използването на ваксината е, за да се предупредят лекарите, че прилагането на стандартните лечения при тромбози може да доведе до сериозни усложнения и дори фатален край.

Американските здравни представители заявиха по време на брифинг, че няма подобни случаи на тромбози при ваксинираните с продуктите на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Експертна комисия към Центровете за превенция и контрол на заболяванията ще проведе среща в сряда за обсъждане на случаите. След това Агенцията за контрол на храните и лекарствата ще направи преглед на анализа.

Всички 6 случая в САЩ са при жени между 18 и 48 г.