Португалското председателство предлага да се ограничи прилагането на ваксината изцяло на хора под 60 години. Ще се питат експертните съвети как да подходим у нас. Остава неясно и какво ще се прави и с дозите ваксина, които са налични и се съхраняват у нас. На брифинг здравният министър Костадин Ангелов посочи, че има отлив на желаещи да се ваксинират с "Астра Зенека".

Остава неясен въпросът какво ще се прави с гражданите, които са си поставили първа игла на "Астра Зенека", както и с тези, които държат да си получат втората инжекция. Категоричен отговор няма дали да си сложат РНК ваксина или от ваксината на "Янсен".

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Имало 62 нежелани реакции при 25 млн. поставени ваксини в ЕС

Малко повече навлезе рекламата в медицината, коментира още Костадин Ангелов и увери хората да са спокойни. Лично той обаче вярва на всички ваксини. Единици да хората, които искат да си я поставят обаче, призна Ангелов.

62 010 дози на "Пфайзер" са пристигнали днес. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова. От следващия месец се очакват от извънредните доставки 1 милион дози от ваксината на "Пфайзер", а през юни 125 000.

Избор на ваксини ще има от месец май, обясни още проф. Ангелов.

Зелените коридори да продължат само с РНК ваксини, съветва проф. Илко Гетов

Зелените коридори да продължат само с РНК ваксини, съветва проф. Илко Гетов

Представителят на ЕМА обаче е против цялостното спиране на ваксинацията с "АстраЗенека"

Припомняме, че в края на миналата седмица пристигнаха още 150 000 дози от ваксината "АстраЗенека", която българските власти избраха като преобладаваща в поръчката ни, а изборът беше мотивиран с най-ниската цена и най-лесното и достъпно съхранение.

През април чакаме доставки на 250 000 ваксини на Пфайзер, над 80 000 на Модерна и отново 300 000 на "Астра Зенека", по данни на ИАЛ от края на март месец, без да се включват допълнителните доставки.

С ваксината на "Астра Зенека", която беше и пусната за масова ваксинация и в т.нар. зелени коридори има проблеми от самото начало на ваксинацията, включително и няколко смъртни случая. Към момента няма окончателно и категорично решение за употребата на ваксината, но ЕМА намери връзка между ваксината и риска от образуване на тромбози, въпреки че Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове.

В средата на март месец пък ваксинацията с тази ваксина бе спряна за седмица до излизането на решението на ЕМА за смъртните случаи.

Какви ваксини ще има в България - въпросът е регулаторен и политически

Какви ваксини ще има в България - въпросът е регулаторен и политически

ИАЛ: Решенията на другите държави за "Астра Зенека" не са мотивирани

Столичното РЗИ и общопрактикуващите лекари в столицата ще изготвят алгоритъм за получаване на ваксини от джипитата, за да не чакат те на опашки, стана ясно от думите на здравния министър. Припомняме, че за това личните лекари настояваха още от началото на кампанията, в която бяха включени.

В отдалечените места коли на МВР ще помогнат с доставките на ваксините.

Личните лекари отново се редиха на опашки за ваксини от "Астра Зенека"

Личните лекари отново се редиха на опашки за ваксини от "Астра Зенека"

Недоволстват, че чакат по 2 часа на опашка и си тръгват празни

Недостатъците в електронната система за записване за ваксинация ще бъдат преодолени, макар и да е сигурно, че това ще стане едва след като има избор на ваксина. Самата информационна система е изготвена с тази идея като предпоставка, обясни здравният министър по повод оплаквания на граждани, че са получили SMS за час за ваксинация, а на място пунктът се оказва затворен вече.