Няма проблем, всички държави членки да продължат да прилагат ваксината на "Астра Зенека".

Toва заяви председателят на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) Богдан Кирилов на брифинг, посветен на решението на Европейската агенция по лекарства за безопасността на ваксината "Астра Зенека".

Няма никакъв проблем ваксината да бъде прилага в условията на пандемия, при която е необходимо да бъдат взети адекватни и бързи действия, така че да може да бъде предпазено обществото, увери Кирилов.

"Важната новина е, че потвърденото положително отношение полза-риск за ваксината потвърждава, че няма проблем в качеството на ваксината, категоричен бе Богдан Кирилов.

Ангелов за руска или китайска ваксина: Само след решение на ЕМА. Точка!

Ангелов за руска или китайска ваксина: Само след решение на ЕМА. Точка!

"Астра Зенека" не причинява нищо

Не се наблюдават тромбози и не се наблюдава причинно-следствена връзка от ваксината за смъртта на жената от Пловдив.

Имаме пълното основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утре да може да бъде прилагана ваксината, както и във всички останали европейски държави, подчерта той.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че още от утре ще започне отново процеса по масовата ваксинация. 

По думите ѝ от утре стартира отново и електронната система за записване за ваксинация, както и ваксиниране на хората, записани през електронния портал. 

Ваксинираните с "Астра Зенека" подавали сигнали за реакции по-често

Ваксинираните с "Астра Зенека" подавали сигнали за реакции по-често

Това заяви проф. Генка Петрова

Още тази вечер ще бъде изпратено известие на хората, които са били записани за 12 април за ваксинирани, за да могат още утре да се явят във ваксинационните центрове и да получат ваксината, категорична бе Начева.

Количествата дози ваксини ще бъдат разпределени на съответните места. Допуска се хора, които няма да се явят на ваксинация, да бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, записани за съседни дни, уточни още Начева. 

Мария Попова, директор на Дирекция "Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания", допълни, че ваксината има положително отношение полза-риск, няма партиди с отклонение за качеството и тромбоемболичните събития са отхвърлени.

"Четвъртият извод е, че остава една малка сива зона на съмнения, в която ще продължат проучванията на европейския комитет. Тази сива зона касае много редки случаи на изключително специфични синдроми, които включат малък брой тромбоцити и малки съсиреци", изтъкна Попова.

По думите ѝ има много малка червена лампа, която касае много малко и редки събития. В България няма никакви реакции, които да наподобяват това, за което става въпрос, увери Попова.

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Изчакваме писменото становище на ЕМА

От УМБАЛ "Св. Анна" В София моментално съобщиха, че от утре (19 март) от 10 ч. се възстановява работата на Ваксинационния център, като са осигурени два ваксинационни екипа: единият ще обслужва гражданите, които са си записали ред за същия ден (19 март), а другият ще обслужва гражданите записали се за предишни дати, но пропуснали реда си, поради временното спиране на ваксинирането.

УМБАЛ "Александровска" също от утре подновява имунизациите с ваксината на Astra Zeneca във фургона пред бариерата на болницата. Работното време е от 8.30 ч. Ще бъдат ваксинирани гражданите, регистрирани в електронния регистър, определени за 19.03, както и граждани, пропуснали имунизацията, заради спирането на ваксината.

Осигурената ваксина е на "АстраЗенека"