Национален оперативен щаб за борба с коронавируса трябва да има. Той трябва да е съставен от специалисти, да има поставени цели и начертани стъпки за постигането им. Това заяви проф. Радка Аргирова в студиото на БНТ, изразявайки недоумение от разпускането на НОЩ преди два дни. По думите й нито хората, нито тя са уверени, че навреме се прави затваряне и отваряне. Аргирова се е дистанцирала по време на предизборната кампания, включително и от участия по медиите, защото в това време всичко е отивало към политика, а тя не желае да се занимава с това, а с професията си.

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Активното мероприятие "след мен и НОЩ - потоп" възмути пленарна зала

Закриването на Националния оперативен щаб е абсолютно безотговорно

Настоящата трета вълна изобщо не е отминала, а Радка Аргирова очаква нов пик по Великден, освен от нормалното развитие на вируса, но и допълнително от разхлабването на мерките от последните десетина дни. Освен това Аргирова предупреди, че в данните има и лъжливо отрицателен брой тестове, тъй като българите са започнали да пътуват и се правят повече ПСР-и.

В никакъв случай не пропускайте маските и дистанцията - дори и при ваксинирани не е доказано, че ваксината предпазва от заразяване, доказано е, че ваксината предпазва от тежко преболедуване.

1076 нови случая на коронавирус, излекуваните са 1204

1076 нови случая на коронавирус, излекуваните са 1204

Активните случаи са 65 588...

Животът на вируса е да се изменя и е напълно нормално да се откриват нови варианти, но все още тези варианти са в рамките на един щам - това е добрата новина, обясни Радка Аргирова. Едва ли ще се наложи два пъти в годината да се сменят ваксини, макар и че това за съвременното ниво на биотехнологии не е проблем.

На въпрос за подозренията и негативизма спрямо "Астра Зенека" и векторните ваксини изобщо, Аргирова посочи, че всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. Тя подчерта, че при 37 млн. поставени дози във Великобритания са докладвани 79 случая на сериозни странични реакции, от които 19 фатални. Това като процент е нищожно пренебрежимо, но здравните власти не може да не го съобщят.

Трябва да се намери баланс между полза и риск. Всички тези явления са докладвани само след първата игла, но не и след втората. Така или иначе има докладвани странични реакции, сред които сериозно алергични, и при ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

Радка Аргирова отказа да влиза в друг коментар за търговските и политически войни, но явно е убедена, че такива има.

Според Аргирова в никакъв случай не трябва да се поставя втора различна ваксина, тъй като това са различни ваксини, изработени на различен принцип.

Акад. Петрунов против смесване на ваксините

Акад. Петрунов против смесване на ваксините

Всяка година ще си слагаме ваксина срещу коронавируса

Има случаи на заразяване и след втора доза ваксина, но засега поставянето на трета доза е само предположение. Дори и в екипа, с който работи Радка Аргирова, при 420 ваксинирани има три случая на признаци на зарязване след втора игла, но преболедуването е изключително по-леко.

Във всеки случай Радка Аргирова призова хората да се ваксинират, тъй като е ясно, че имунитетът след ваксиниране е по-добър отколкото след преболедуване.

Според Аргирова е важно да се действа бързо, а с настоящите темпове групов имунитет ще изградим чак октомври месец, което е късно.

Симидчиев вижда игра на пинг-понг, а не прекратяване на епидемията

Симидчиев вижда игра на пинг-понг, а не прекратяване на епидемията

Пулмологът е скептичен за колективния имунитет с тези темпове на ваксинация