При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет, защото позволяваме на вируса да се размножава и да се променя. Това обясни пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По повод разхлабването на мерките от днес той заяви, че неговият подход би бил "малко по-устойчиво поведение", защото промените в броя на болните нагоре или надолу трябвало да се проследяват в по-устойчива тенденция.

По негови думи фактът, че близо 800 души са в интензивно отделение, а над 10 000 са хоспитализирани говори, че здравната система все още е напрегната. Симидчиев подчерта, че регистрираните случаи са само върхът на айсберга.

Той заяви, че е привърженик на стратегията "COVID нула" - изличаването изцяло на пандемията от страната.

До май над 3 милиона ваксинирани, оптимист Борисов
Обновена

До май над 3 милиона ваксинирани, оптимист Борисов

До средата на юни пристигат 2 700 000 ваксини от "Пфайзер"

Стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг, поясни той.

Относно управлението на кризата с коронавируса пулмологът, който ще бъде депутат от "Демократична България", обясни, че от партията са разработили стратегия, свързана с това как да можем да се справяме, и ще я внесат в Народното събрание.

Той посочи, че стратегията предвижда законодателни промени за ясно разписани правила и предварително зададени критерии при въвеждането на извънредно положение.

"Хората да имат предвидимост, всички заедно да се хванем за ръце и да намалим инфекциозността на този вирус до под 10 пациента на ден, обобщи медикът.

Колективен имунитет до май месец невъзможен, според проф. Мурджева

Колективен имунитет до май месец невъзможен, според проф. Мурджева

Новите щамове обаче не се повлияват от ваксините