Правителството на Великобритания реши да запази ограниченията на трудовия си пазар за България и Румъния до края на 2011.

Причината е защита на работниците на Острова по време на рецесията, съобщи money.bg

Mинистърът по имиграцията Фил Уолас обясни, че за всяка от следващите две години ще бъдат допускани не повече от 25 хиляди нискоквалифицирани работници от двете балкански страни. Те са разпределени по квоти в земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Предвид ситуацията на трудовия пазар у нас е важно да продължим да защитаваме интересите на работниците, които се трудят тук. Сега наложените ограничения ще продължат до края на 2011 г, обясни Уолас.

Рестрикциите за свободно предвижване на работна ръка бяха наложени на България и Румъния още с присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 г. Оттогава те бяха подновявани ежегодно.

Страните от ЕС могат да ограничават притока на български и румънски работници до края на 2011 г., както и и за още две години. Това е възможно, ако се установи, че отмяната на рестрикциите ще причини "сериозни смущения" на техния пазар на труда.