От 1-ви април стартира тазгодишната кампания  за пролетно почистване, обяви на сайта си Столичният инспекторат. Началото е обявено за 12:00 ч. в парка „Заимов", а инициативата ще продължи през целия месец.

От инспектората обясняват, че почистването ще се отнася за междублокови пространства, детски и спортни площадки, паркове, градини и сервитути на пътни артерии. Освен почистване в кампанията ще се реализират и други дейности с доброволци и дарения като боядисване на електрически стълбове с антиплакатна боя, изграждане на дъждоприемни отоци, възстановяване и боядисване на пейки, почистване на изоставени ръждясали табели по стълбове, почистване на графити и свастики по стените на фасадите на сгради и обществени места, засаждане на цветя, нискостеблена растителност и дървета в градинки, паркове и междублокови пространства.

Освен почистване и разкрасяване на столицата кампанията има и друга цел - да напомни на софиянци да не изхвърлят отпадъците, събрани от почистването на тавани, мазета, общи части на сгради, в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки, както и да не изхвърлят излязло от употреба електрическо и електронно оборудване на места, където това не специално обозначено.

Припомняме, че миналогодишното провеждане на кампанията даде отличен резултат -  общо 50 000 доброволци се включиха в почистването на близо 140 нерегламентирани сметища на територията на София, а извозеният отпадък възлезе на близо 5 000 тона.

Всеки, който желае тази година да стане доброволец в кампанията, може да получи информация за това къде и как да го направи, като се свърже със съответния Регионален инспекторат.