От петък, 7 януари пристигащите от страни в червената зона ще представят и сертификат, и PCR тест. Това нареди министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, 5 януари.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Само две области преди дифузно разпространение на COVID-19

Само две области преди дифузно разпространение на COVID-19

Математикът Николай Витанов започва да отброява 14 дни от утре

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В "зелената зона" влиза Румъния. В "оранжевата зона" от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В "червената зона" преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

Зеленият сертификат отпада и в правната комисия

Зеленият сертификат отпада и в правната комисия

Депутатите гласуваха с 10 гласа „за“, 5 „против“ и 5 „въздържали се“