Дебатите по промените в Закона за народната просвета ще продължат и следващата седмица в частта за матурите, съобщи БНР.

Във вторник Парламентарната комисия по образованието ще се събере извънредно, за да обсъди предложение на Станислав Станилов от Атака, според което явяването на матура през следващите три години ще е по желание.

След задълбочени спорове, защо до сега никой не се осмели да проведе държавни зрелостни изпити и така да се анализират знанията и пропуските на учениците, депутатите отново не гласуваха промените в Закона за просветата.

Министърът на образованието Даниел Вълчев обясни, че предложението на депутата от Атака Станислав Станилов означава държавните зрелостни изпити да се състоят реално през 2011 г., а матурите през следващите три години да бъдат по желание.

Това означа, че ако тази година има зрелостни изпити, оценките от тях да не са задължителни.

Станилов предлага за випуските 2008 до 2011 година в графата за държавни зрелостни изпити по желание на ученика да се вписва оценката от матурите или средноаритметичната оценка от годишните изпити по български език и литература и по избран предмет, изучаван в часовете за задължителна подготовка в гимназията.

Председателят на образователната комисия Лютфи Местан пък заяви, че дискусията „за и против матурите" не е била проведена.

Още повече, че образователното министерство не е представило скалата за оценяване на зрелостен изпит и има опасност от опорочаване на идеята за самия изпит ако бъде прието предложението на вносителя, оценъчната скала да се обяви след като станат ясни резултатите от матурите.

Местан все пак добави, че управляващите имат политическата воля за въвеждане на държавни зрелостни изпити още за випуск 2008 г.