Днес се отваря за движение ремонтираният 2.5-километров участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между автомагистрала "Тракия" и пътния възел "Герман", съобщиха от Пътната агенция.

Така ще бъде облекчен трафикът през зимния сезон и ще се повиши безопасността.

Новоизградената отсечка е част от реконструкцията на 6 км от Южната дъга - от квартал "Младост" до магистралата.

Движението се пуска с временна организация и временна пътна маркировка. През следващата година работата на обекта ще продължи с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.

През 2.5-километровия участък трафикът ще е в 3 ленти за движение във всяка посока, а при пътен възел "Лозен" ще се използват и локалните платна.

С разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142.7 млн. лв. и е от републиканския бюджет.

Напредъкът по проекта е в съответствие с приетия график, като до момента са изпълнени 65% от предвидените дейности. 6-километровият участък по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но се очаква да бъде завършен по-рано.

Работата в участъка продължава и шофьорите трябва да карат внимателно, спазвайки стриктно пътната сигнализация и ограничението на скоростта.