В социалните служби от днес до 31 октомври могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление. Бланките за тях може също да се изтеглят от сайта на Агенцията за социално подпомагане, предаде БНР.

Заявленията се подават по настоящ адрес.

През тази година средно с 15 процента са увеличени индивидуалните коефициенти за достъп до системата. Те са най-високи за рисковите групи като самотно живеещи възрастни хора, хора с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си.

Конкретният размер на помощта зависи от цените, които днес ще определи Комисията за енергийно и водно регулиране, уточни социалният министър Бисер Петков.

"И ако през миналия отоплителен сезон около 210 000 домакинства получиха тази целева помощ, очакванията са, че тази година ще бъдат около 255 000. Увеличава се и размерът на помощта, като тя ще се определя месечно на база на 500 киловатчаса електроенергия от потреблението, което ще доведе до увеличаване на паричната помощ с повече от 20%." - поясни той.

През тази година в бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени 40 милиона лева допълнително за енергийното подпомагане. Това ще позволи разширяване на обхвата и увеличаване на размера на помощта.