Внесеният законопроект от ГЕРБ за изменение на Наказателния кодекс не предвижда глоби и затвор за споделено пътуване. Това са наказания само за нерегламентирани превози с автобуси, при които има облага.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов по повод информацията, че промените в Наказателния кодекс ще ударят споделеното пътуване.

"В законопроекта е записано, че наказания ще има само когато има облага при пътуване. Не става въпрос за поделяне на горивото, а за получаване на облага. Това, че хората си разделят горивото, няма нищо лошо. А в мотивите на законопроекта изрично е записано, че промяната не касае споделеното пътуване", обясни подробно Иванов.

Той даде пример - ако един автобус пътува от Хасково до Берлин всеки ден в определен час, това е предварително уговорено пътуване срещу заплащане.

"Споделеното пътуване е без облагане и каквито и да е документи", обясни още Станислав Иванов, подчертавайки, че промените засягат само нерегламентираните превози на автобуси.

Предлагат криминализиране на нерегламентирания превоз

Предлагат криминализиране на нерегламентирания превоз

Предвиждат се от 3 до 5 години затвор

За миналата година били издадени 650 наказателни постановления на автобусни превозвачи, а около 100 от тях - 1/6 са заради нерегламентирани превози.

Събрани са около 200 000 лв. от такива наказателни постановления, 2000 лв. е глобата за нерегламентиран превоз, тоест санкционирани са около 100 превозвачи.

"Когато говорим, че пътуващият няма билет, ако нещо се случи, той няма да получи никакви средства за увреждане или дори смърт", каза още депутатът от ГЕРБ.

Той отново подчерта, че има много автобуси, които пътуват регулярно зад граница и в рамките на държавата, в даден ден се разбират, но с облага - "това не е споделено пътуване, според нас", каза Иванов.

До 10 г. затвор се предвиждат при повторяемост на забраната за нерегламентиран автобусен превоз.