От партията "Нова република" са изпратили писмо до главния прокурор, в което настояват да бъде привикана да даде показания зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева.

В него се казва, че тя е направила изказвания в предаването на bTV "Лице в лице" в четвъртък, които съдържат данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

В писмото се казва още, че има основание според Наказателно-процесуалния кодекс да й бъдат взети показанията от компетентен прокурор. Това можело да се окаже от съществено значение за разкриване и предотвратяване на тежки престъпления по смисъла на Наказателния кодекс.

Още повече задължение било и на самата Мусорлиева да сигнализира компетентните разследващи органи, щом разполага и изнася данни за вероятно извършени престъпления.

ЦИК обеща проблемът с машините за вота да бъде решен

ЦИК обеща проблемът с машините за вота да бъде решен

Може да са се позабавили, но ще се справят

Тя коментира решението на съда машинно гласуване да има във всички секции. По този въпрос е заявила в предаването, че "двете топдела" се съсредоточават при един съдия- докладчик, при положение, че във ВАС имало "невероятни съдии".

"Това изявление е обидно за съдебния състав, но вярваме, че за Прокуратурата представлява интерес преди всичко въпросът дали г-жа Мусорлиева разполага с информация за нещо нередно в системата за случайно разпределение на делата, за да могат двете "топдела" да попаднат при един и същ докладчик по начин, в който тя очевидно се съмнява", се казва в писмото на "Нова република".

В него е обърнато и специално внимание на коментара на Мусорлиева, че Прокуратурата и Омбудсмана били станали адвокат на една от страните в процеса по делото за Национален референдум 2016 г.

ЦИК се опитва да отклони ангажимента си за машинно гласуване, смята Мая Манолова

ЦИК се опитва да отклони ангажимента си за машинно гласуване, смята Мая Манолова

Пропилели месеци, като не направили нищо, за да организират гласуването с машини

"И в този случай е интересно да се научи повече - как точно се е случило това и тези две независими институции са станали "адвокат", респективно са подпомагали една от страните в процеса. Защото последното би нарушило и състезателното начало, и редица норми на ГПК относно правото на защита", твърдят от партията.

ЦИК застрашава честните избори, алармират от Нова Република

ЦИК застрашава честните избори, алармират от Нова Република

Комисията бойкотирала машинното гласуване

Особено притеснение според тях будят разкритията за наличие в държавата на едно "кръгче или отборче", което имало "пуснати пипала" навсякъде в държавата.

От "Нова република" са притеснение, че от думите на Мусорлиева може да се съди, че става дума за незаконни действия - вероятно търговия с влияние, корупционни схеми и други тежки престъпления по НК.

"И в този случай смятаме, че е наложително изискването от страна на Прокуратурата на цялата информация за този кръг/отбор и неговата незаконна дейност, тъй като г-жа Мусорлиева неколкократно заяви в предаването, че дотук ще спре, което дава основание да се предположи, че разполага с допълнителна информация", категорични са в позицията си от "Нова република".

Прокуратурата защити резултатите от референдума

Прокуратурата защити резултатите от референдума

Те трябва да са задължителни, ЦИК защитават противната позиция

От партията използваха случая да подчертаят, че онези от тях, които са били народни представители в 43-то Народно събрание, не се чувстват обидени или оклеветени от становището на Мусорлиева, че след разпускането на Парламента, едва ли не, нямали право като граждани да подават жалба срещу явно незаконосъобразни актове на ЦИК.

"Не приемаме обаче тона и начина, с който тя направи внушението, че гражданите са, едва ли не, втора категория хора, ако нямат и качеството "народен представител", завършва писмото до главния прокурор.

Ще проверим сигнала, заяви по-късно през деня и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Мария Мусорлиева ще бъде разпитана с каква информация разполага за случайното разпределение на делата и за основателността на атаките й срещу прокуратурата. Ще бъде извършена проверка от антикорупционното звено.