Централната избирателна комисия (ЦИК) си е позволила да пренапише Изборния кодекс и така застрашава провеждането на честни избори за ново Народно събрание. За това предупредиха основателите на "Нова Република" Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров.

Законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка една изборна секция.

Без да се съобразява със закона обаче, ЦИК взе решение да проведе машинно гласуване само в 500 секции.

Четиримата десни политици изпратиха жалба до Върховния административен съд (ВАС) и настояват незаконното решение на ЦИК да бъде отменено, се казва в съобщението на Нова република.

"Това нарушение на закона позволява изборните измами да продължават. Машините са гаранция, че резултатите ще бъдат отчитани коректно", коментира Петър Славов, добавяйки, че този произвол застрашава честното провеждане на изборите.

С „Нова република” Кънев се закани да изнесе "обувките" от политическия терен

С „Нова република” Кънев се закани да изнесе "обувките" от политическия терен

Щели да ги изнесат заедно с краката, закани се още Кънев

по думите му именно затова решението на ЦИК трябва да бъде отменено и законът да бъде изпълнен.

Нова Република настоява във всички над 12 000 избирателни секции в България хората да имат възможност да направят избор чрез машинно гласуване, както повелява законът.

На 27 януари 2017 г. ЦИК прие условия и ред за машинно гласуване при произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

Видимо се угодило на желанието на БСП за дата за изборите, убедена Павлова

Видимо се угодило на желанието на БСП за дата за изборите, убедена Павлова

Смята, че са изпълнили целите си

В приетите условия и ред се казва, че при произвеждане на изборите за народни представители машинно гласуване ще се извършва в 500 избирателни секции в населени места, разположени на територията на страната в 31 изборни райони.

Трайков, Кънев, Славов и Димитров от Нова Република припомниха десетките документирани случаи на подправени протоколи, както и разпилените по пода изборни документи в "Арена Армеец" на местните избори през 2015 година.

"Оставка! Убийци!", скандират в Арена Армеец

"Оставка! Убийци!", скандират в Арена Армеец

Ужас и паника цари в зала "Арена Армеец", където се събират чувалите с бюлетини от секциите в София.

"Машинното гласуване гарантира това повече да не се случва. А сега ЦИК не само че нарушава закона, не само че застрашава честността на изборите, но и си присвоява правото да решава къде да прилага закона и къде да не го прилага. Това е произвол, който позволява огромни машинации", предупреди Славов.