От понеделник започват изплащанията на всички небитови крайни клиенти на ток със 110 лв. на мегаватчаса по програмата на служебния кабинет за компенсации заради кризата с тока. ЕК е дала обратна информация, тя обаче е преценила, че "не счита това за държавна помощ, тъй като се прилага равнопоставено и схемата за компенсации започва да работи. Това обяви  служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг във ведомството.

Това означава, че от понеделник ще има извършвания на реални плащания към търговците и би трябвало крайните клиенти да могат да се възползват от помощта. "Парите са осигурени 100%, организацията е създадена, подписани са договори с около 23 фирми-доставчици, които обхващат повече от 70% от клиентите на българския пазар, които отговарят на условията", обясни министърът. Днес и понеделник ще приключи подписването на договорите с всички доставчици, така че реално започваме да предлагаме помощта, обясни Живков и уточни, че една част са получили своите фактури без компенсацията, но тя остава дължима и ще я получат с плащанията на сметките за ноември, в началото на декември.

Правителството одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток

Правителството одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток

Предвижда се тази мярка да действа в период от два месеца - октомври и ноември

Във връзка с прилагането на помощта от 110 лв. на мегаватчас МЕ ще открие телефонна линия за клиенти, които имат въпроси - 029263256. Всеки ден се актуализира и информацията с кои фирми са сключени договори, клиентите могат да следят дали техният търговец е подписал договора, за да си изискат помощта, посочи още Андрей Живков.

Той уточни още, че плащанията ще са за търговците на ток и тези от БЕХ, които имат крайни клиенти - ТЕЦ Марица Изток 2, АЕЦ Козлодуй, които също имат крайни клиенти, на които се дължи тази компенсация. "Българя загуби една седмица , но трябваше да изчакаме становището на ЕК, тъй като експерти в МФ, които прецениха, че трябва да се нотифицира и да се чака становище", поясни още той. Води се разговор и за електроразпределителните дружества и ЕССО дали и те да бъдат включени и какъв ще е ефектът.