Градските активисти от Спаси София съобщиха днес за обособяването на нова бус лента в София. Тя се намира на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", между бул. "Драган Цанков" и НДК, където ще се ускори преминаването на шест натоварени автобусни линии. От Спаси София обясняват, че с новата бус лента гражданите ще пътуват по-бързо по шест от най-натоварените линии - 72, 76, 94, 204, 304 и 604. Градските активисти споделят, че вече работят съвместно с ЦГМ за въвеждане на нови разписания не само там, но и за десетки други от най-натоварените линии, които предстоят да бъдат ускорени и синхронизирани.

Автобусите вече няма да навлизат в двете автомобилни ленти и с това ще се подобри пропускливостта на булеварда. Всички печелят от тази реорганизация, защото наличното пространство ще се ползва по-ефективно, а транспортният капацитет на булеварда ще бъде увеличен, обяснява Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Училищни автобуси тръгват експериментално в София

Училищни автобуси тръгват експериментално в София

Идеята е да се провери дали има интерес към услугата

От Спаси София припомнят, че това е поредното подобрение на градския транспорт, което от организацията са успели да постигнат тази година. Те припомнят, че през лятото София получи първото синхронизирано разписание на шест трамвайни линии, прието е и предложението за реорганизация и нови спирки, с което прекачванията ще бъдат улеснени. През февруари 2021 г. пък на метростанция Г. М. Димитров трябва да бъде монтиран спирков навес, с което ще се подобрят условията за пътуване към Студентски град и Дървеница. В комбинация с новите БУС ленти, това ще осигури по-бързо пътуване, с което се надяваме да убедим софиянци по-често да ползват градския транспорт. Това е единственият начин да дадем алтернатива на придвижването с автомобил, съответно да намалим задръстванията и замърсяването на въздуха. Длъжни сме да опитаме, категоричен е Борис Бонев.