От утре влиза в сила строителната забрана за повечето морски курорти. Докато на юг много хотелиери решиха да ремонтират базите си и се строят нови хотелски комплекси, в курортите край Варна почти няма активно строителство, обектите са по-малко от 10, съобщава бТВ.

Повечето общини по Черноморието въвеждат категорична строителна забрана от 15 май - тя ще е в сила за Шабла, Балчик, "Св. св. Константин и Елена", "Златни пясъци", Бяла, Слънчев бряг, Несебър, Царево и Ахтопол. Месец по-късно - от 15 юни, ще настъпят ограниченията за Лозенец, Синеморец и Резово, а най-късно - от 30 юни, и в Каварна.

Фирмите използват максимално последните дни и часове за приключване на грубата работа. Около единствения по-мащабен строеж на "Златни пясъци" е пълно със строителни материали и прахоляк.

Фирмите уверяват, че ще спазят срока и ще са абсолютно готови в понеделник.

От понеделник са забранени всички строително-монтажни работи. В курортите няма да се пускат тежка техника и камиони.

От общината отчитат, че в последните години фирмите са станали по-дисциплинирани. "Последните 3-4 години се наблюдават затихващи функции на цялото това строителство и когато има забрана, заповедите просто се спазват стриктно", увери Иван Луканов, началник отдел "Строителен контрол" в община Варна.

Малкото туристи също се надяват на това.

В "Св. св. Константин и Елена" един от малкото строежи е на мястото на хотел "Вероника", който се срути преди две години, погребвайки четирима работници. Освен замразени всички недовършени обекти трябва да са обезопасени.

Строителството по Южното Черноморие продължава с пълна сила. И на един от обектите в Слънчев бряг уверяват, че до дни тежката техника ще изчезне. Мащабните строежи са в покрайнините на курортите.

В "Свети Влас" вече са готови да посрещат туристи. "Тази година строителните обекти са по-малко, имаме 5 обекта в нашето населено място, хората са предупредени и се надявам всичко да приключи в срок", коментира кметът Иван Николов. Той признава, че минали години с полиция посред нощ са спирали бетоновозите.

Довършителните работи също пречат на почиващите, някои кметове лично са предупредили инвеститорите. Проверките дали забраната се спазва започват още утре. Санкциите са от хиляда до 10 хиляди лева за физически лица и от 10 до 50 хиляди за фирмите.