Днес се отбелязва Световният ден на астрономията, който ще бъде почетен и от българската  асторономическа общност, както и от любителите на космоса.

Катедрата по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет организира паралелни прояви в София и в Смолян, които ще бъдат със свободен достъп за всички желаещи да ги посетят.   

В обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина в столицата ще има популярни лекции на астрономически теми и наблюдения на Слънцето.

Посетителите ще могат да се запознаят и с възможностите за обучение, които предлага Катедрата по астрономия.

 

В планетариума в град Смолян също ще има представяне на постиженията на астрономията, поднесени на популярен език.   Програмата ще завърши с рок концерт пред планетариума.

Астрономите от Роженската обсерватория също имат готовност да посрещнат гости за празника.  

Тук се намира най-големият телескоп на Балканския полуостров. Разположен е на 20 м. над земята..

„Интересът към астрономията обикновено се поражда в ранна детска възраст, когато човек погледне към небето и му стане интересно какво е това, което свети по небосвода." - коментира астрономът Григор Николов пред Би Ти  Ви.

Българските астрономи имат самочувствието, че са равностойни на колегите си в чужбина. 

„Нашите резултати са напълно адекватни и съвместими с това, което работят хората в най-големите държави по света", разказва директорът на Института по астрономия към БАН Евгени Семков.