Отдаваме краткосрочно апартаменти и вили под наем през онлайн платформи без съгласието на съседите. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за туризма. Лицето, което ще извършва настаняване в стаи за гости или апартаменти за гости или упълномощено от него лице, подава до кмета на общината заявление-декларация по образец, се посочва в закона.

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Предлага се въвеждане на категоризация и за имотите, отдавани под наем чрез е-платформи

Заявление-декларацията трябва да отговаря на няколко изисквания. С нея се декларират най-малко: наименованието на лицето, както и името на местата за настаняване - стаи за гости, апартаменти за гости (с изписване с български и с латински букви), и адрес; телефон/факс и адрес на електронна поща, ако разполага с такива; в противен случай се изписват имената на упълномощеното лице и неговите телефон/факс и адрес на електронна поща.

Също така се обявява, че лицето има право да извършва дейност в обекта, в случай че това лице е различно от собственика на обекта, като се посочват индивидуализиращи данни за документа за ползване в зависимост от вида му, а ако същият подлежи на вписване, се посочват акт, том и година и служба по вписванията, в която е вписан.

ДБ иска Радев да наложи вето върху регулацията на онлайн резервациите

ДБ иска Радев да наложи вето върху регулацията на онлайн резервациите

Това бил поредният опит за отстраняване на конкуренцията

От ГЕРБ оттеглиха предложението си при отдаването краткосрочно на жилища под наем да се изисква съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира обектът подлежащ на регистрация. В случаите когато стаи за гости и апартаменти за гости се намират в категоризирани места за настаняване от типа "апартаментни туристически комплекси", "вилни селища" това не важи.

В кулоарите на парламента министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, ще е доволна от промените, отнасящи се до зониране на курортите, които са лицето на туризма ни. До шест месеца трябва да се изготви наредбата, която ще регулира задълженията и отговорностите на субектите, управляващите курортите ни.  Ще се създаде регистър на националните обекти.

Регламентира се и професията на ски учителите. Облекчава се режимът, по който ще се регистрират тези, които отдават апартаменти през онлайн платформи, стана ясно още от коментара й. Увеличени са санкциите за повторно нарушение, каза още министърът.  Налагат цел е да имаме устойчиво развитие на сектора,категорична бе тя.