Властта иска да ограничи туристическите резервации онлайн. Това става ясно от предложено изменение в Закона за туризма, с което се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи, като Airbnb, Booking, Facebook, Homeaway и други.

То е внесено от Менда Стоянова - депутати от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента, и от Валери Симеонов - лидер на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание.

Предвижда се чрез нов член в Закона предлаганите имоти за краткосрочно настаняване чрез електронните платформи да са с категория, както хотелите и къщите за гости.

Разработват единна система за туристическа информация - ЕСТИ

Разработват единна система за туристическа информация - ЕСТИ

Най-голяма заетост имат 4- и 5-звездните хотели, заяви Николина Ангелкова

Съгласно новия текст всеки, който предлага туристическа услуга, която не е категоризирана, или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект, се глобява от 500 до 5 000 лв. За еднолични търговци и юридически лица се предвижда санкция от 1000 до 10 000 лв.

В случай че нарушението е извършено повторно, глобата ще бъде в размер от 5000 до 8000 лв., а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв.

Проектът предвижда собствениците на имотите, отдавани чрез електронни платформи, да разполагат с 3-месечен срок, за да се категоризират, след като законът влезе в сила.

В мотивите си вносителите на законопроекта отричат предложените изменения да целят ограничаване на продажбите чрез електронните платформи. Те обаче са категорични, че трябва да се гарантира спазване на законодателството в икономическата дейност и в частност в сферата на туризма, да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги, да има възможност да се проследят икономическите резултати и да има гаранции за потребителското удовлетворение.

Ангелова даде срок до 1 октомври да се въведе базата данни в ЕСТИ

Ангелова даде срок до 1 октомври да се въведе базата данни в ЕСТИ

Глобата за невъвеждане е от 1000 до 3000 лв.