В министерството на туризма разработват Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), обяви министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя ще свърже онлайн по защитени канали и в реално време регистратурите на хотелите с масивите от данни на МВР, НАП, МТ. Това не само ще повиши сигурността на туристите, но и ще изсветли сектора, заяви Ангелкова на поредното изнесено заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ) в курорта Пампорово, цитирана от МТ.

Имахме почти година и половина обжалване на процедурата за обществената поръчка, но вече преодоляхме този етап. Подадени са 7 оферти на кандидати за изпълнител и следващата година се надяваме системата да работи. С промените в Закона за туризма (ЗТ) намалихме административната тежест и когато той влезе в сила, ще предстои промяна в наредбите, особено за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване, поясни министър Ангелкова.

Заличиха 18 туристически дружества

Заличиха 18 туристически дружества

Заличените дружества няма да бъдат премахнати от Туристическия регистър

Тя обърна внимание върху активната работа на туристическата администрация за привличане на повече инвестиции в сектора - както на разпознаваеми брандове, така и на инвестиции за удовлетворяване повишените потребности на почиващите.
Нашите анализи показват, че най-голяма заетост имат 4- и 5-звездните хотели у нас, които за лято 2018 бяха почти изцяло ангажирани още в края на миналия активен сезон, стана ясно от думите на министъра.

Тя посочи, че през 2017 г. пренощувалите лица в хотели с 4 и 5 звезди в страната са общо над 3,7 млн., което е 5,5% ръст, а приходите от реализираните нощувки са общо над 919 млн. лв. (12% увеличение спрямо 2016-а).

Ангелкова отчете над 19 хил. руски туристи през декември и януари

Ангелкова отчете над 19 хил. руски туристи през декември и януари

Експерти на министерството и представители на бизнеса разработват 7 СПА дестинации в цялата страна

Тя предупреди, че и това лято контролът от страна на ведомството ще бъде завишен. Знаете, че заличихме в Националния туристически регистър и прекратихме дейността на 116 туроператора и туристически агента заради нарушения. Ще бъдем безкомпромисни за прилагането на Наредбата за категоризация и прекатегоризация, за да не се допускат случаи на нарушени права на потребители, категорична бе министърът.

Що се отнася до електронизацията, Ангелкова очаква, че до края на годината ще могат да се подават и електронни документи до ведомството за категоризация и прекатегоризация на обектите. Въвежда се и QR код, който ще дава информация на потребителите за туроператор или хотел, препращайки към данните за тях в Националния туристически регистър.

Заличиха туроператор измамник от националния туристически регистър

Заличиха туроператор измамник от националния туристически регистър

Фирмата няма да може да кандидатства за ново разрешително в рамките на 2 години.

Поставяме голям акцент върху дигитализацията на туризма, който е водещ компонент на маркетинга и рекламата на България като дестинация за четири сезона. В този смисъл е важно всеки регион да показва силните си туристически страни. Вече са създадени три туристически района, предстои да се учредят още 5, акцентира тя.

Кметът на община Смолян Николай информира, че за миналата година нощувките на чуждестранни туристи в курорта са близо 85 хил., а общите приходи от реализирани нощувки на българи и чужденци възлизат на над 15,3 млн. лв., което е близо 25% ръст. Туризмът е сфера, в която, ако усилията не са обединени, няма как да се върви напред. Затова и резултатите тук са така добри, защото работим съвместно с държавата, изтъкна още той.

В срещата участваха представители на туристическия бизнес, кметове, членове на обществени и неправителствени организации.