По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова фирма "Мадес груп" ще бъде заличена от Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, който е част от Националния туристически регистър.

Предложението за заличаване на туроператора е направено до министъра от експертна комисия, която заседава 21 август. До решението се стига след като експерти от Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите (КЗП) направиха щателна проверка на туроператора.

При инспекциите е наблюдавано дали туроператорът отговаря на всички изисквания регламентирани в Закона за туризма. Едно от установените нарушения е свързано със задължителната застраховка, която трябва да има фирмата. Последна представена полица в Министерство на туризма, отбелязана в Националния туристически регистър, е с валидност до ноември 2016 г.

По време на проверките по случая КЗП е установила, че туроператорът има сключена застраховка, но премията по нея не е внесена, което я прави недействителна. В Закона за туризма не съществува възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидно сключена застраховка "Отговорност на туроператора".

Туроператорски мрежи мамят под лиценз

Туроператорски мрежи мамят под лиценз

За пореден път има излъгани от мними туроператори

Припомняме, че в началото на юли се получиха първите сигнали от потребители, пострадали от недобрите търговски практики на туроператора "Мадес груп". Десетки хора останаха без летни почивки, въпреки че са я платили месеци по-рано. Основната част от тях са запазили почивките си през интернет платформата "Травел базар", но голяма част от ваучерите им са издадени от "Мадес груп".

В уведомително писмо от Манол Иванов, упълномощеното лице на "Мадес груп" се твърди, че от 1 октомври 2016 г. туроператорът е прекратил всякакви взаимоотношения с фирма "Травел базар". От тогава до настоящия момент платформата е работила от името на "Мадес груп", като е рекламирала и продавала туристически пакети, без знание на туроператора, с което "Травел базар" се е облагодетелствала, пише още в писмото.

"Решаването на въпроса, с дейността на туроператора без валидна застраховка, не търпи отлагане, за да се защити обществения интерес", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И поясни, че в институцията продължават да постъпват жалби от граждани за неосъществени почивки и невърнати средства от "Мадес груп" и Травел базар".

Ангелкова не на шега проверява всички сигнали подадени до министерството

Ангелкова не на шега проверява всички сигнали подадени до министерството

Имиджът на туризма не е и няма да бъде шега, коментира Министерство на туризма

След издаването на заповедта за заличаване на "Мадес груп" тя ще бъде връчена на туроператора, който в 7 дневен срок трябва да върне оригинала на удостоверението за регистрация за извършване на туроператорска и туристическа агентска дейност.

Освен това фирмата няма да може да кандидатства за ново разрешително в рамките на 2 години. Туроператорът може да обжалва процедурата, но в това време изпълнението й няма да спре.

Що се отнася до интернет сайта "Травел Базар" - в Министерство на туризма постъпи информация, че дейността му е спряна от ГДБОП в края на миналата седмица. Дотогава платформата "Травел базар" продължавала да рекламира почивки.