Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков е в конфликт на интереси. Това реши Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съобщи БНР.

Причината е, че е дадена концесия на дружеството „Каолин", в което ексминистър Трайков има 278 акции.

От специализираната комисията смятат, че в този случаи Трайков е действал в частен интерес. От комисията обясняват, че като министър е подготвил доклад и е участвал в приемането на решение на правителството за даването на концесия за добив на подземни богатства от находище „Балабана", в землището на община Дулово на дружеството.

На бившия министър на икономиката може да бъде отнета министерската заплата в периода на конфликт и да бъде наложена глоба в размер от 3 до 7 хиляди лева за неподаване на декларация.

Решението на Комисията може да се обжалва в едномесечен срок.

Припомняме, самият Трайков сезира комисията. Тогава той обясни, че притежава 278 броя акции от емитирани 50 млн. акции от капитала на „Каолин АД", закупени при първоначалното публично предлагане на акции на дружеството на БФБ на 18 април 2007 г. Те съставляват дял от 0,00000556 или по-малко от шест десетохилядни от процента части от капитала на дружеството. Към настоящия момент борсовата им цена е приблизително 560 лв.

Тези акции са част от инвестиционен портфейл с книжа на няколко десетки дружества от БФБ, които Трайков притежава и е декларирал пред Сметната палата още при встъпването му в длъжност през 2009 г. С тях не са извършвани никакви действия в рамките на мандата му, както и след това.