Митнически служители са открили 127 200 къса (6360 кутии) контрабандни цигари във фабрични опаковки с дамски чорапи. Недекларираните тютюневи изделия са задържани при проверка на товарен автомобил на Митнически пункт "Лесово" в сряда, съобщиха от Агенция "Митници". 

Снощи пък служители по сигурността на летище "София" са осуетили нелегален износ на 200 стека цигари, скрити в 3 седалки за дивани при опит да бъдат транспортирани като чекиран багаж на полет за Лондон, по информация от аеропорта.

Митничари задържаха 10 800 къса нелегални цигари на Връшка чука

Митничари задържаха 10 800 къса нелегални цигари на Връшка чука

Те били скрити между хладилници

Цигарите на "Лесово" са откриви в камион, идващ от Турция, който бил управляван от турски гражданин. Според представените документи камионът е превозвал групажна стока от текстилни, стъклени и други изделия от Турция за Великобритания.

Товарният автомобил бил селектиран за щателна митническа проверка. Със специализирана рентгенова апаратура са установени подозрителни зони в товара. Извършена е физическа проверка, при която митническите служители откриват в маркираните зони 6360 кутии с дамски чорапи, съдържащи недекларирани 3620 кутии цигари с търговска марка "Marlboro Touch" и 2740 кутии цигари с търговска марка "Parliament Night Blue", всичките с турски акцизен бандерол. Установено е, че вместо чифт чорапи, във всяка фабрична опаковка е поставена по една кутия цигари, увита в един чорап.

Иззети са общо 127 200 къса (6360 кутии) контрабандни цигари. Срещу шофьора е съставен акт за административно нарушение. Задържано е и превозното средство.

Контрабандните цигари са на стойност близо 40 000 лв. по пазарни цени у нас, а на пазара в Обединеното кралство биха могли да се реализират на няколко пъти по-висока цена.

При другия случай около 20.30 ч. вчера при преминаване през рентгеновото оборудване за проверка на извънгабаритен багаж на летище "София", служителите от дирекция "Сигурност" забелязали съмнително изображение. Веднага е уведомен екипът на Агенция "Митници" на аерогарата, като митничарите намират 200 стека от известна марка цигари в старателно опаковани седалки за дивани.

Според служителите на сигурността на летището подобни опити за контрабанда са редки поради почти сигурното им разкриване. По-често се регистрират случаи на забранени предмети, които пътниците се опитват да качат на борда на самолета.