Строителството на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж. к. "Левски" започва през март, написа кметът на София Йорданка Фандъкова във "Фейсбук". Днес Столичният общински съвет е приел предложение за осигуряване на 12,8 млн. лв. от общинския бюджет, с които да стартира изграждането на новия участък.

Цялата трета линия е с дължина 21 км, 12 от които бяха завършени през 2020 и 2021 г. Остават два участъка с обща дължина 9 км - през "Подуяне" и "Слатина". В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено изграждането им да бъде съфинансирано с 300 млн. лв., които са под 50% от цялата необходима сума, но са ключови за строителството. Останалите средства ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община и чрез инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка, като Фандъкова е получила днес от Общинския съвет мандат за преговори с тази цел.

Очаква се изграждането на двата участъка да приключи през 2025 - 2026 г. Анализите показват, че те ще обслужват 160 хил. души.

В края на 2025 г. ще е готово новото 3-километрово трасе на метрото

В края на 2025 г. ще е готово новото 3-километрово трасе на метрото

Това съобщиха от "Метрополитен" ЕАД

Метростанцията "Стадион Георги Аспарухов" на първия 3-километров участък през "Подуяне" ще бъде разположена под южното пътно платно на бул. "Владимир Вазов", на кръстовището с ул. "Васил Кънчев" и ул. "Река Велека" до стадиона. Станция "Тракия" ще се намира на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с ул. "Витиня", като западните входове на станцията ще са свързани със съществуващия подлез под булеварда до ул. "Слатинска река". Станция "Владимир Вазов" е на кръстовището на булеварда с ул. "Станислав Доспевски", между ж.к. "Левски В" и ж.к. "Левски Г". Там се предвижда изграждане на нов буферен паркинг, който да се използва от влизащите в столицата автомобили.

Първата метростанция по втория 6-километров участък - от ул. "Шипка" при Военната академия през кв. "Гео Милев" и "Слатина", покрай "София Тех Парк" и зала "Арена Армеец" до бул. "Цариградско шосе", ще е разположена на кръстовището на бул. "Ситняково" и ул. "Гео Милев". Втората ще е на кръстовището на ул. "Николай Коперник" и ул. "Гео Милев", а следващите две ще са на територията на ж.к. "Слатина". Петата станция ще обслужва зала "Арена Армеец" и "София Тех парк", на бул. "Асен Йорданов". Последната станция ще бъде на бул. "Цариградско шосе" и ще може да обслужва жилищните и административни сгради на ж.к. "Младост" и кв. "Полигона". При нея е предвидено изграждането на подземен буферен паркинг.

В момента са в ход процедурите за избор на изпълнители за този участък, като очакванията са те да приключат до средата на тази година.

17 000 коли по-малко на ден в София с третия лъч на метрото

17 000 коли по-малко на ден в София с третия лъч на метрото

Проектът е включен в Плана за възстановяване