Началникът на ареста в Бургас е отстранен от длъжност и срещу него започва дисциплинарно производство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Взетите мерки са вследствие на разпоредената на 1 септември проверка от министър Диана Ковачева във връзка със смъртта на германския гражданин Ролф Гремел в ареста в Бургас.

Припомняме, в следствения арест в Бургас на кабел за кабелната телевизия се обеси обвинения за смъртта на 48-годишния немски гражданин Хенри Щенберг - 34 годишния Ролф Гремел, също немски гражданин.

Дисциплинарни производства са образувани и срещу други двама служители на ареста. Диана Ковачева назначи днес и допълнителна, по-задълбочена проверка, чиято цел е да анализира всички факти и обстоятелства, довели до смъртта на арестанта.

Със заповед на правосъдния министър е създадена работна група, която да актуализира списъците на разрешените вещи и предмети, които могат да ползват лишените от свобода и задържаните в следствените арести.

С цел обобщаване на практиката Министерство на правосъдието е поискало становището на всички началници на арести и затвори в страната.