Държавата ограничава посредниците при закупуването на дърва за огрев, за да паднат и цените. Това стана ясно от брифинг на министъра на икономиката Корнелия Нинова. 17 склада в държавните горски и ловни стопанства започват работа и от там дървесината ще е без надценка. Освен това дървата за огрев ще се доставят до домовете на нуждаещите се. Над 1,5 милион домакинства ползват дърва за огрев.

Държавата влиза в ролята си, обяви Нинова на съвместен брифинг със земеделския министър Иван Иванов. Държавните стопанства ще наемат хора да добиват дървесината. Стопанствата ще купят високопроходима техника. Кметовете трябва да дадат списък на нуждаещите се. Дървата за огрев вече няма да се използват за изборни цели. Каквото сме казали, сме изпълнили, увери Нинова.

Повече от 640 хил. кубика дърва за огрев предоставени на 88 000 домакинства

Повече от 640 хил. кубика дърва за огрев предоставени на 88 000 домакинства

Едва 15 общини задоволяват изцяло нуждите на живущите

Министърът на земеделието Иван Иванов обясни, че още складове ще бъдат открити в следващите седмици. Дърва за огрев ще има и за следващия месец. Ще се вземат мерки за предотвратяване на всякакви опити за спекула, подчерта Иванов. Общо складовете трябва да са 56. Някои кметове в годините назад използвали темата за натиск и завишавали цените на дървата за огрев. С днешното решение тези практики щели да бъдат пресечени.

На брифинга стана ясно още, че БСП не се е отказала от това да иска намаляване на ДДС на храните и ще настоява за това при актуализацията на бюджета. Засега обаче нямало съгласие по темата с коалиционните партньори.

Снимка 563643

Източник: БСП