Вместо всички в парламента - три парламентарни групи ДБ, ИТН, ПП - излязоха с обща декларация по повод ситуацията в Украйна. В 14 ч. парламентът обяви половин час почивка, за да оформи общата декларация на парламента от българска страна. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви позицията от името на трите партии. БСП изненадващо липсваше от декларацията, а ГЕРБ с критики обявиха своя декларация.

"Остро осъждаме решението на Владимир Путин да признае самообявилите се области в Украйна, подкрепяме безрезервно цялостната териториална независимост на Украйна. Загрижени сме от речта на Путин... Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за категоричното налагане на принципите на международното право и ще подкрепим санкции срещу Русия в координация с НАТО и ЕС. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до споразумение и възможностите за кризата намаляха драстично, надяваме се, че диалогът и дипломацията ще предотвратят ескалацията на конфликта, изразяваме пълна подкрепа за перспектива за Украйна", посочи Иванов. Той уточни, че следващите дни ще се работи по декларация от името на целия парламент.

БСП се притесни, че кризата в Украйна навлиза в непредвидима фаза

БСП се притесни, че кризата в Украйна навлиза в непредвидима фаза

Времето на дипломатическите преговори не е изчерпано

Даниел Митов от ГЕРБ попита колко часа са били нужни на българския парламент да има ясна позиция по въпроса. Той обяви, че партията също ще предложи текст като проект за решение на българския парламент. Като стъпваме върху знаците - като отчитаме постигнатите договорености - категорично осъждаме международната намеса върху териториалната цялост на Украйна и правото, военна интервенция, загуба на човешки животи. Призоваваме НАТО и ЕС да наложат максимално високи санкции на руската федерация, каза Митов. Той призова българското правителство да участва активно в дебатите около санкциите като активен член на НАТО и ЕС. България да обмисли облекчен режим за внос на украински стоки, руската федерация да се върне към минското споразумение в пълен обем, призова ГЕРБ.

В декларацията се иска и спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН и нейния устав. ПГ ще внесе този проект за декларация в парламента, стана ясно от думите на Митов.

На отделен брифинг ДПС изрази надежда, че Народното събрание ще постигна все пак обща декларация по въпроса, свързан с Украйна. Лидерът Мустафа Карадайъ уточни, че партията разбрала, че не може да се постигне на този етап обща декларация. Все пак по темата партията на Ахмед Доган "осъжда нарушаването на териториалната цялост на Украйна в разрез с международното право, образуването на независимостта на Донецк и Луганск и разполагането на военна техника". ДПС е за мирното решаване на конфликта и за спазване на международните норми и минското споразумение.