Към момента няма политическа криза, все още сме в режим на структуриране на институциите в частност парламент, който след това трябва да излъчи евентуално правителство или поне да пробва на различните мандати. Това каза Георги Първанов, президент 2002-2012 г., предаде репортер на БГНЕС.

Ние може да критикуваме новото правителство, надявам се да има такова, но по-добре с правителство, отколкото да се форсира политика към нови избори.

По думите му има много моменти, в които президентът трябва да бъде коректив - социален, политически, но има и моменти, в които той трябва да прояви конструктивност и градивност .

Запитан какви са очакванията му за предстоящите консултации при президента, Първанов похвали президента Румен Радев, че е форсирал политическите консултации в рамките на един ден, както постъпил и самият той през 2005 г. Трябва да се предостави мандат на първата политическа сила, оттам-нататък всичко е в ръцете на лидерите, смята Първанов. "Ако има разум, ще се получат нещата. Ако не, ще "трябва" да се довършват политическите битки, те се пренасят в парламента и в крайна сметка ще мерят мускули кой е по-най-, а това не е добър вариант за България", предупреди Първанов.