България и Египет могат да постигнат ново качество на отношенията си, защото страната ни е член на ЕС, а Арабска република Египет играе ключова роля в Близкия Изток и в Северна Африка. Това заяви днес президентът Георги Първанов в интервю за египетската информационна агенция МЕНА.

Президентът отговори на въпроси за двустранните отношения, за сътрудничеството в икономиката и енергетиката, както и за актуални международни проблеми. Това съобщи БТА.

Президентът Първанов изтъкна, че по време на визитата му в Египет двете страни са се договорили за серия от мерки за активизиране на търговско-икономическите отношения, сред които са откриване на редовна авиолиния София-Кайро, създаване на българо-египетски бизнес съвет и подписване на нови договорености.

Президентът на Египет Хосни Мубарак приел поканата на българския държавен глава да посети България в най- скоро време.

"България винаги е подкрепяла диалога и търсенето на мирните средства за решаването на Близкоизточния въпрос", изтъкна президентът Първанов.

Той оцени положително опитите на международната общност да подпомогне този процеса и изрази надежда, че палестинската автономна власт и Израел ще оценят необходимостта от спиране на всякакво насилие и да следват пътя на диалога.

„Иска ми се да вярвам, че палестинските фактори в търсенето на решение ще бъдат консолидирани", подчерта още Георги Първанов.

Георги Първанов припомни, че България подкрепи създаването на самостоятелна палестинска държава още преди страната ни да стане член на ЕС.

„Сега, като член на ЕС, България ще поставя още по-настойчиво този въпрос", добави още президентът.

В интервюто си за агенция МЕНА Георги Първанов коментира също положението в Ирак и въпроса за иранската ядрена програма. Според него в чуждестранното присъствие в Ирак ще настъпи процес на ограничаване.

България се опитва да помогне на иракските власти да овладеят напрежението, да постигнат национална консолидация, да изградят иракските сили за сигурност, които трябва да са основен гарант на мира и спокойствието в страната, посочи в интервюто президентът.

„Това е пътят - все повече иракските власти да осъзнават, че запазването на стабилността на страната е в техни ръце и че по-малко трябва да се разчита на външни фактори. Ние ще помагаме, но основната роля се пада на тях," заяви българският държавен глава.

В Иран трябва да разберат, че не само САЩ настояват за повече прозрачност в тяхната ядрена програма и за достатъчно гаранции, че няма да се развиват военните аспекти на тази програма. Това е в интерес и на региона, и на всички страни, включително и от Европа, подчерта президентът.

Държавният глава, който днес посети Луксор, завършва официалното си посещение в Египет. По-късно президентът ще отпътува за България.