За девета поредна година президентът Георги Първанов и първата дама Зорка Първанова станаха домакини на абитуриентския бал за деца, лишени от родителска грижа.

Тази година на гости в резиденция Бояна за празника са 299 абитуриенти от социални домове, а за доброто им настроение ще се погрижат Слави Трифонов и Ку-ку бенд, както и други родни изпълнители.

Първанов посочи, че до момента над 4 000 възпитаници на такива домове са били на абитуриентския си бал в Бояна.

Той пожела на децата да изживеят незабравими мигове и да изкарат весело и запомнящо се тържествената вечер.

По думите му фактът, че традиционният бал се провежда именно тук е символ, че и тези деца в неравностойно положение са собственици на държавата в не по-малка степен от останалите.

Първанов изтъкна, че младите хора, които са тук, прекрачват една заветна възрастова граница.

Тази вечер по традиция са поканени и представители на различни университети, както и на бизнеса, които ще представят предлаганите от тях възможности за работа.

Държавният глава изрази своята признателност към редица фирми, които са се отзовали и имат готовност да представят помощта си, въпреки тежката финансова и икономическа криза, в която се намира българският бизнес.

Абитуриентите поднесоха на президента и своя подарък - икона на „Свети Георги Победоносец".

Държавният глава от своя страна посочи, че тази икона е символ на вечната борба между доброто и злото и изрази надежда абитуриентите да застанат на страната на доброто.

Първанов връчи и почетния знак на република България на почетния консул на Кипър, който е приел в страната си десетки наши абитуриенти в неравностойно положение.

Първанов изрази надежда тази традиция да продължи и в бъдеще.

Той и съпругата му представиха на абитуриентите трудовата борса, направена специално за тях.